Nieuws
Tien kunstenaars hebben zich, speciaal voor de tentoonstelling ‘Kippen in de kunst’, laten inspireren door de kip. In olieverf, aquarel, houtsnede, keramiek en tekening hebben zij dit bijzondere dier op hun eigen wijze gestalte gegeven. Zaterdag 17 januari zullen de meeste kunstenaars, tussen 15.00 en 17.00 uur, in Galerie Zuid aanwezig zijn om uitleg te geven bij hun kunstwerken.
 
Tini van Gijtenbeek (Ede) maakt olieverfschilderijen waarin ze scharrelkippen en kuikens in hun natuurlijke omgeving laat zien. Met aandacht voor kleur en detail weet ze de sfeer goed te treffen.
De houtsneden en schilderijen van Luuk Scholten (Doorn) worden gekenmerkt door een ritmische, beweeglijke verwerking van de werkelijkheid met een contrastrijk kleurgebruik. Als thema laat hij de kip regelmatig in de verschillende jaargetijden terugkeren.
 
In de keramische plastieken van Els Bleijenberg (Spijkenisse) krijgt de kip een kleurrijke speelse vormgeving. Door het karakter en de expressie van het dier te benadrukken hebben ze een humoristische uitstraling die vertedering oproept.
Opgezet met acrylstift, inkt en kleurpotlood krijgen de kippen van Hans Puttenstein (Ede) een grafisch signatuur. Met sprekende kleuren en een rond ovale vormgeving worden het vreemde snoeshanen en rare snuiters met een knipoog naar de werkelijkheid.
 
Dinie de Zeeuw (Bennekom) schildert met vlotte streken. Door de vorm van het dier met de kwast te volgen geeft ze ruimte. Emotie geeft ze aan door een stevig kleurgebruik in combinatie met een overzichtelijke structuur.
Teuini van de Berg (Barneveld), Hanneke van der Meer (Hoevelaken), Guus Kuit (Harskamp) en Hanneke Bruinjé (Baarn) maken het tiental vol met aquarellen, keramiek, droge naalden en tekeningen/schilderijen in gemengde techniek.
 
Van 17 januari t/m 4 april kan men “kippen in de kunst” bekijken in Galerie Zuid, Molenweg 109 te Harskamp op woensdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 toto 17.00 uur. De toegang is. (meer informatie op www.galeriezuid.nl)
 
Onder schrift foto:
Een schilderij van de Edese kunstenares Tini van Gijtenbeek.
Hanen tussen de bloesem, een schilderij van Luuk Scholten.
Humoristische kippen van Els Bleijenberg.
De grafische kippen van Hans Puttenstein.
Dinie de Zeeuw schildert met vlotte streken.