Nieuws
Er moet in de supermarkt meer ruimte zijn voor producten uit de regio. Daarvoor pleit ChristenUnie Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber in haar initiatiefnota ‘Verbinding boer(in)-burger, voedsel dichtbij’.
_DSC0057 
Dik-Faber: “Ik heb groot respect voor de producenten van ons dagelijks voedsel. Elke keer als ik de supermarkt in loop, zie ik hun dagelijkse werk voor me uitgestald. Jammer genoeg zie ik ook nog veel te vaak verre herkomstlanden op de etiketten staan; boontjes uit Marokko, appels uit Nieuw-Zeeland, terwijl dezelfde producten ook hier om de hoek groeien. Import is in veel gevallen een stevige belasting voor het milieu, terwijl voedsel van dichtbij de verbinding tussen boer en burger versterkt. Daarom moet er in de supermarkt veel meer ruimte komen voor de producten uit de regio, zodat de consument ziét en wéét waar zijn kaas vandaan komt en van welke koeien het stukje vlees afkomstig is.” De ChristenUnie pleit ervoor dat het ministerie hiervoor afspraken maakt met supermarkten en de levensmiddelenindustrie.
_DSC0012 
De initiatiefnota ‘Verbinding boer-burger, voedsel van dichtbij’ werd vanmiddag op het Plein aangeboden aan een aantal boeren en jonge agrarische ondernemers, die in hun eigen bedrijven en op hun manier investeren in de verbinding tussen boer en burger.
 
In de nota pleit Dik-Faber verder voor meer informatie op het etiket, waar mogelijk ook de echte prijs die een boer ontvangt voor zijn producten, meer ruimte voor verbrede landbouw en uitgebreider landbouw- en voedselonderwijs. Iedere basisschoolleerling gaat minstens een keer op bezoek bij een boer, tuinder of visser.