Nieuws

Schilder, beeldhouwer, tekenaar, schrijver en dichter Armando (1929) is een van de meest veelzijdige kunstenaars van het naoorlogse Nederland. Zijn omvangrijk en indringend oeuvre wordt gekenmerkt door melancholie, schuld en herinnering. Van 15 november 2014 tot en met 22 maart 2015 is een tentoonstelling van zijn werken te zien in het Kröller-Müller Museum.

collectie_Tony_de_Meijere

De tentoonstelling Armando toont een selectie van de bijzondere collectie die door Armando's voormalige echtgenote Tony de Meijere gedurende haar langjarige huwelijk met hem is verzameld. Omstreeks 1984 adviseerde Carel Blotkamp, hoogleraar kunstgeschiedenis, Armando en Tony om van alle series werk te bewaren. Dit wijze advies vormt de basis van de collectie van Tony de Meijere.

De zogenaamde T-collectie bestrijkt een periode van ruim vijftig jaar en geeft een bijna volledig overzicht van het oeuvre van Armando: schilderijen, tekeningen, kleine sculpturen en publicaties van en over Armando en een uitgebreide documentatie.

Tony en Armando woonden, voordat ze in 1979 naar Berlijn verhuisden, bijna vijf jaar in Otterlo. In 2009 besloot Tony om na haar dood de gehele collectie aan het Kröller-Müller Museum na te laten en tot dan in permanent bruikleen te geven. Het museum had al schilderijen, tekeningen en sculpturen van Armando in bezit.

Kröller-Müller Museum beidt Tony de Meijere deze tentoonstelling als dank aan.

Informatie: www.krollermuller.nl

Bron: Ede stad 30-10-2014