Nieuws
Benieuwd hoe de mensen in de ijzertijd leefden? Kom het op zaterdag 30 juli ervaren bij de ijzertijdboerderij aan de Vijfsprongweg, bij de ingang van het Wekeromse Zand. Op initiatief van Geldersch Landschap & Kasteelen worden de hele middag diverse ijzertijdactiviteiten voor jong en oud gehouden. Maar kom eerst langs bij Museum Lunteren! Deelname is de hele dag gratis.
Als voorproefje op wat er ’s middags gaat gebeuren, biedt Museum Lunteren vooraf een leuk programma. Amateurarcheoloog Tony van der Werf neemt je ’s ochtends (11.00-11.45 uur) aan de hand van een maquette van een klein model ijzertijdboerderij mee om iets te vertellen over de ijzertijd, over de boerderij (replica) uit die periode en over de raatakkers, de zogeheten Celtic Fields.
Kom_een_dagje_leven_als_in_de_ijzertijd
Dat doet hij in de grote expositieruimte van het museum aan de Dorpsstraat 55. Een filmpje over de ijzertijdboerderij én de Celtic Fields besluit zijn verhaal. Daarna pak je de fiets naar Wekerom voor het vervolgprogramma. Opgeven voor deelname aan de ochtendsessie? Stuur een mailtje naar: museum@oudlunteren.nl
Bij de ijzertijdboerderij worden ’s middags (12.00-16.00 uur) doorlopend demonstraties van ijzertijdambachten gegeven, waarbij de bezoekers actief zullen worden betrokken. Een ijzertijdmuzikant maakt muziek met én voor het publiek. Een ijzertijddame demonstreert textiele technieken uit de ijzertijd, zoals wol spinnen en weven. Een ijzertijdboerin maakt heerlijke hapjes uit de ijzertijd die de bezoekers mogen proeven. Een boswachter leidt bezoekers op vaste tijden rond over het terrein van de ijzertijdboerderij en vertelt over de bouw ervan en over de Celtic Fields. De vereniging voor vrijwilligers in de archeologie (AWN) zal ook aanwezig zijn met onder andere een scherventafel, schatgraven en een educatief programma.
Meer informatie: www.glk.nl/evenementen of PRAE, Dorothee Olthof, 06-30404439.
Kom_een_dagje_leven_als_in_de_ijzertijd_1 
IJzertijdboerderij Wekerom
12.00 - 16.00 uur: doorlopend ijzertijdambachten
· Een ijzertijd muzikant maakt muziek met en voor het publiek. Bovendien maakt hij fluitjes of andere eenvoudige instrumentjes met het publiek.
· Een ijzertijddame demonstreert textiele technieken uit de ijzertijd, zoals wol spinnen en weven. Het publiek mag de technieken zelf uitproberen. Bovendien heeft zij extra kleding mee om te laten zien. Kinderen kunnen deze passen.
· Een ijzertijdboerin maakt heerlijke hapjes uit de ijzertijd die het publiek mag proeven. Na afloop van de rondleidingen van de boswachter kunnen mensen hun zelf geplukte kruiden bij haar verwerken tot kruidenboter of salade.
· Bij de AWN kunnen bezoekers echte vondsten uit de ijzertijd bewonderen en informatie krijgen over de archeologie van Ede en omstreken. Verder zijn er bordspelen, historische kleurplaten en een scherventafel. Het is mogelijk om te determineren en je archeologische kennis te testen.
· Een ijzertijdsmid met zijn maatje demonstreren doorlopend het werk in de smidse. Iedereen mag zelf het smeden uitproberen en het ijzer smeden als het heet is!
12.30 en 14.00 uur: rondleiding door de boswachter naar de Celtic Fields, duur: 1 à 1,5 uur
12.30, 13.30, 14.30, 15.30 uur: Veluwse sagen en legenden, duur: ca. 30 min.
Kom_een_dagje_leven_als_in_de_ijzertijd_2 
Datum: zaterdag 30 juli. Deelname: gratis. Locatie: de IJzertijdboerderij aan de Vijfsprongweg in Wekerom. Routebeschrijving: vanaf de N304 van Ede naar Wekerom of vice versa. Neem de Wekeromseweg die aan de kant van Wekerom de Edeseweg wordt genoemd. Vóór, cq. na het dorp Wekerom links, cq. rechtsaf de Vijfsprongweg in. De parkeerplaats is na 2,5 km links. Informatie: www.glk.nl/evenementen of PRAE, Dorothee Olthof, tel. 06-30404439.