Nieuws
Duizenden jongeren in het buitengebied rond Ede kijken met spanning uit naar 10 juli. Dan blijkt of er genoeg aanmeldingen zijn om supersnel internet via glasvezelkabels aan te leggen. Elise, Sander en Gerlinda leggen uit wat er nu mis is met het internet in het buitengebied en hoe glasvezel voor hen een groot verschil kan maken.
“Als ik een opdracht voor school wil inleveren via internet, moet ik eerst vragen of alle anderen in huis van het internet af gaan, anders loopt het sowieso vast. Het is echt drama”, verzucht Elise Schouten (18) uit De Klomp. “Lastig, want we zijn thuis met z’n vijven.”
Ook ICT-student Sander (17) ervaart problemen met trage verbindingen. “Filmpjes kijken is haast onmogelijk. Opdrachten voor school uploaden – al zijn ze maar een paar mb - moet je ’s avonds aanzetten en dan hopen dat ze de volgende morgen online staan.”
Sander woont net buiten Ede, afgesneden van de snelle internetverbindingen waar Edenaren binnen de bebouwde kom al jaren aan gewend zijn. “Veel mensen weten niet weten hoe langzaam het internet bij ons is.”
Gerlinda Achterstraat (17) woont in het buitengebied van Lunteren en studeert in Gouda voor leraar basisonderwijs. Het trage internet kost haar veel extra tijd, zeker nu ze studeert. “De meeste opdrachten moeten we online uitvoeren. Ik heb dus bijna overal het internet voor nodig: filmpjes kijken, documenten uploaden, noem maar op. Omdat het nu zo traag gaat, zit ik vaak lang te wachten.”
Gerlinda zit momenteel middenin haar tentamens, maar toch heeft ze tijd vrijgemaakt om over dit onderwerp te komen praten. “Dat zegt toch wel wat he?”
Langzaam
Dit is het probleem: In het buitengebied rondom Ede ligt geen tv-kabel, waardoor internet via de kabel niet mogelijk is. Internet via de telefoonlijn is er wel, maar dat is veel langzamer dan in de bebouwde kom, omdat de huizen verder van de hoofdlijnen afliggen, waardoor het signaal in kracht afneemt.
Daarom strijdt een groep bewoners van het buitengebied – drie jaar geleden begonnen als het lokale initiatief Lunteren.net - al jaren voor de aanleg van glasvezel: nieuwe kabels die honderden malen snellere verbindingen aankunnen dan het huidige netwerk. Met glasvezel is het buitengebied in één klap klaar voor de toekomst, aldus de bewoners.
Glasvezel
Een investeringsmaatschappij heeft zich bereid verklaard om zesduizend huishoudens in het Edese buitengebied – grofweg van De Klomp tot Kootwijkerbroek – toegang te geven tot glasvezel internet. Een dure operatie die alleen kan worden uitgevoerd als minstens de helft van deze zesduizend huishoudens zich hierop inschrijft. De deadline hiervoor is 10 juli.
Op www.glasvezelbuitenaf.nl kunnen bewoners zich inschrijven en wordt de tussenstand bijgehouden. Alleen de adressen die zich nu inschrijven, krijgen ook daadwerkelijk een aansluiting. Andere huizen kunnen later alsnog worden aangesloten, maar dat kost dan minimaal duizend euro per aansluiting extra.
De initiatiefnemers vrezen dat als dit plan nu mislukt, het hele buitengebied nog zeker de komende tien jaar opgescheept zit met langzaam internet. Ze verwachten dat het buitengebied van Ede dan minder aantrekkelijk wordt voor bedrijven en jongeren en dat de huizen in waarde gaan dalen.
Frustrerend
Het frustrerende voor de drie jongeren is: ze kunnen nu eigenlijk alleen nog maar afwachten of de “50 procent” gehaald gaat worden. Hun eigen ouders hebben zich al ingeschreven, nu de rest van de buurt nog. Want ze vrezen voor de toekomst als het glasvezel-initiatief zou mislukken. Sander: “Waarom zou je hier als jongere nog gaan wonen, als er geen fatsoenlijk internet is?”
Gerlinda wil op haar beurt mensen waarschuwen die nu de waarde niet inzien van een glasvezel-aansluiting en niet verder vooruit kijken. “Denk ook aan eventuele kinderen die later gaan studeren. Die hebben écht beter internet nodig. Denk ook aan de waarde van je huis, mocht je dat ooit willen verkopen. Als mensen kunnen kiezen tussen een huis met razendsnel internet en een huis met enorm traag internet, nou dan weten ze het wel.”
Elise, tenslotte, vraagt haar mede-buitengebiedbewoners om het niet te spannend te maken, de komende dagen. “Sommige mensen wachten tot het allerlaatste moment om naar glasvezelbuitenaf.nl te gaan, zij stellen de beslissing uit. Maar wat als je het vergeet? Dan zitten we straks allemaal zonder fatsoenlijk internet. Doe ons dat niet aan!”
 
Foto’s bijgeleverd. Deze zijn rechtenvrij te gebruiken.
Onderschrift:
Deze jongeren uit het buitengebied, van links naar rechts Gerlinda , Elise en Sander, snakken naar sneller internet.
Foto: Lunteren.net
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke Wiebing van Stg. Lunteren.net
Via de email joke@lunteren.net of telefoonnummer 0318-652657