Nieuws

In de nieuwe Petrakerk van de gereformeerde gemeente van Ede wordt zaterdagmiddag 29 juni het orgel in gebruik genomen. De gemeente heeft op 5 juni haar nieuwe kerkgebouw aan de Lunterseweg 25 in gebruik genomen.

Het orgel is via orgelmaker Adema te Hillegom overgenomen van de voormalige Heilige Pauluskerk in Den Haag. In 2010 sloot het kerkgebouw in Den Haag zijn deuren, waarna de gereformeerde gemeente van Ede het orgel kocht. Het pijpwerk en de windladen van dit orgel vormen de basis voor Het orgel van de Petrakerk.
Het instrument is uitgebreid met een aantal stemmen om het geschikt te maken voor de samenzang. Tevens is een nieuwe speeltafel vervaardigd, waarbij de elektrische tractuur van de manualen is vervangen door een mechanische overbrenging.
Het orgel is in een geheel nieuwe kast geplaatst die past bij de jaren dertig stijl van het kerkgebouw. Op deze wijze heeft orgelmaker Adema als het ware een 'nieuw', 37 stemmen tellend instrument geconstrueerd.

Orgelbespeling
De bijeenkomst op zaterdagmiddag 29 juni begint om 14.00 uur. In deze bijeenkomst zal orgelmaker Adema het orgel officieel opleveren. Vervolgens zal Dirk Jan Versluis een orgelbespeling verzorgen.
Dirk Jan Versluis is organist en voorzitter van de VOGG (Vereniging Voorzitter Organisten Gereformeerde Gemeenten). Op het programma staan orgelliteratuur, improvisaties en samenzang. De predikant van de gemeente, Ds. A.A. Brugge, verzorgt de opening.