Nieuws
De kweepeer is langzaamaan uit de schappen verdwenen. Wie weet nog wat je er mee kan doen? De kweepeer is een oude fruitsoort die evenals de mispel vroeger veel op boerenerven gezien werd. De vruchten zijn groot en geel, appel- of peervormig. En ze ruiken erg lekker. Bovendien kun je er verrassend lekker mee koken of in appelmoes verwerken...
Hulde_aan_de_ouderwetse_kweepeer 
Een kweepeerboom of -struik is een echte aanrader voor iedereen met een beetje ruimte om het huis. Niet alleen de vruchten zijn bijzonder, maar de boompjes zijn ook een aanwinst voor elke tuin, zelfs voor een kleinere tuin. De kweepeerboom wordt vier tot zes meter hoog en bloeit met prachtige roze-witte bloemen. In de herfst verkleuren de bladeren prachtig geel. Het is een van de laatst bloeiende fruitbomen.
 
Als je ziet wat je in de winkel voor een piepklein potje gelei moet betalen, dan wil je wel wat uren in de keuken staan om de peren te verwerken, zeker als je bedenkt dat de kweepeer naast bijzonder lekker ook nog eens heel gezond is. Het is namelijk een van de gezondste vruchten die uitzonderlijk veel vitamine C bevat. Verder wordt er gezegd dat de kweepeer diarree verminderd en ingewandsstoornissen verminderd.
 
Het is bij kweeperen niet zo dat je er zomaar je tanden even in moet zetten, hoe verleidelijk ze ook ruiken. Zo van de boom is het een vrucht die vol zit met zuren waarvan je mond samentrekt en is hij ook nog eens keihard. Maar gelukkig knapt een kweepeer net als stoofperen flink op van een fikse warmtestoot. Een eenmaal gekookte kweepeer verspreid een heerlijk parfum en is goed te combineren met vlees. Een stoofpotje met daarin verwerkte kweepeer krijgt een heerlijk fris elan. Wilt u nog zelf appelmoes of -taart maken? Combineer dit dan eens met een kwart deel kweeperen (afzonderlijk koken i.v.m. langere kooktijd) en u wilt zeer waarschijnlijk nooit meer anders!
 
Naast het verwerken in stoofpotjes, taarten en moes, leent de kweepeer zich uitstekend voor het maken van overheerlijke gelei, jam of marmelade, want de vrucht bevat opvallend veel pectine. Deze stof zorgt voor een goede binding.
 
Veel meer informatie en recepten over kweeperen kunt u vinden op www.kweepeer.nl. Tenslotte nog het volgende oude recept voor als u meteen aan de slag wilt:
 
Kweepeercompote
 
Schil de vruchten dun, snijd ze in kwarten en snijd er de klokhuizen uit. Breng deze aan de kook met wat water en naar smaak suiker en pijpkaneel (optioneel kunt u er ook kardemom, kruidnagels en gemberpoeder naar smaak aan toevoegen). Kook de vruchten tot ze zacht worden. Let op: dat kan heel snel gaan! Voeg er een glas witte wijn aan toe en laat ze een nacht in het vocht staan. Schep de stukjes kwee uit het vocht. Kook dit zo nodig nog even in en giet het door een zeef over de kweeën. Serveer de compote koud. De compote kan ook in taarten verwerkt worden.