Nieuws
Het Kröller-Müller Museum presenteert ruim tweehonderd tekeningen van Pjotr Müller (1947) uit een in de jaren 2015-2017 ontstane autobiografie in stripvorm. De tentoonstelling is in het prentenkabinet van het museum te zien van 16 september 2017 tot en met
14 januari 2018.
Autobiografie in stripvorm
Na zo’n vijftig jaar kunstenaarschap kijkt Pjotr Müller terug op zijn loopbaan. In 2015 begint hij met het maken van reeksen kleurenprints van zijn kunstwerken en tekent daar met zwarte pen een fictieve omgeving omheen. Het getekende verhaal is oorspronkelijk heel persoonlijk, bedoeld voor zijn zoon Mo. Gaandeweg is een compleet levensverhaal ontstaan, waarin hij zijn (kunstenaars)bestaan in beeld brengt, zijn motieven om beeldhouwer te worden, zijn relatie tot zijn familie, gezin en professionele entourage, zijn inspiratiebronnen en zijn oeuvre tot nu toe.
Boek en tentoonstelling
Pjotr_Mller
De autobiografie verschijnt op 20 september in boekvorm. Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag toont het Kröller-Müller een selectie uit de ruim driehonderd originele tekeningen.
Documentaire
Tijdens de looptijd van de tentoonstelling is de documentaire Pjotr Müller - boek voor Mo (2017) van filmmakers Victor Nieuwenhuijs en Maartje Seyferth te zien. Ook in de documentaire speelt de relatie van Pjotr Müller met zijn zoon Mo een belangrijke rol.
Pjotr Müller in de beeldentuin
In de beeldentuin is de sculptuur Soleares tristes (2002) geplaatst, vlakbij de beide al aanwezige werken van Pjotr Müller: Nuraghe (1983) en Tempeltje van het dagelijks leven (1986).
Naast de werken die permanent zijn opgenomen in de collectie van het Kröller-Müller heeft Pjotr Müller ook twee keer een tijdelijk werk geïnstalleerd in de beeldentuin: in 1987 de tempelachtige constructie To Noumenon en in 2007 een stapeling van drie ruimtes van hout, het Huis van dr. Jung.