Nieuws
Oversprong brengt dertien kunstwerken uit de collectie samen die een overgang aanduiden. De werken suggereren zicht op een andere wereld, ze verkeren in limbo tussen twee werelden of ze markeren de grens ertussen. De tentoonstelling is te zien van 3 februari tot en met 26 augustus 2018.
oversprong_1_-_kopie
Mens en dier vertonen overspronggedrag als ze verstrikt raken in twee tegenstrijdige impulsen die even sterk zijn. Wanneer een situatie vraagt om vluchten of juist om aan te vallen, vervallen ze in een onwillekeurige handeling die neutraal is ten opzichte van de twee oorspronkelijke tegenstrijdige impulsen. Ze verkeren als het ware in limbo, in een staat van onzekerheid.
Copper inside – outside piece van Carl Andre maakt de grens tussen binnen en buiten zichtbaar door verschil in oxidatie tussen twee platen koper. JCJ Vanderheyden en Iza Genzken suggereren vergezichten door kaders.
oversprong_2_-_kopie
 
Anish Kapoor en Michael Heizer markeren de grens tussen het aanwezige en de leegte door middel van de schil of huid van het werk. Daarnaast zijn er beelden, installaties en schilderijen te zien Jean-Marc Bustamante, Lucio Fontana, François Morellet , Louise Nevelson, Michelangelo Pistoletto en William Tucker. Stuk voor stuk beloven de werken een oversprong naar, in de woorden van Henk Visch, daar ‘waar ik niet ben maar waar ik zou kunnen zijn’