Nieuws

Op een andere wijze kennismaken met het nationale park De Hoge Veluwe. Dit was tien jaar geleden de opzet van de stichting het nationale park De Hoge Veluwe. Wat toen begon met een ‘bescheiden’ aantal van 1500 hardlopers is uitgegroeid tot een evenement dat een vaste plaats heeft verworven op de hardloopkalender.
De combinatie van sport in de schitterende en veelzijdige natuur van het grootste nationale park van Nederland is aangeslagen.
Het Hoge Veluwe Loopweekend is uitgegroeid tot het grootste sportevenement van de gemeente Ede. Zondag 5 oktober verwacht de organisatie tussen de 3 en 4000 deelneemers.

In het weekeinde van 4 en 5 oktober vindt de tiende editie van de Hoge Veluwe Loop plaats. Inmiddels wordt een compleet pakket aangeboden met wandelen, en de Moeffie Mijl voor kinderen.
Om alles in goede banen te geleiden zijn er dat weekeinde 350 vrijwilligers actief. Zondag 5 oktober is het gehele park gesloten voor auto’s. Deelnemers aan het wandelen, de trail, hardlopen en de Moeffie Mijl hebben gratis toegang tot het park.

Naast de sportieve inspanning en de bijzondere natuur is het vooral het genieten met elkaar. Het Beweeg Weekend is verworden tot een gezellig samenzijn voor het gehele gezin. Er zijn diverse activiteiten rondom het jachtslot St. Hubertus. Voor de kinderen onder meer: lopen in waterballen (vijver St. Hubertus), stormbaan klimmen, theatervoorstellingen, schminken.
En niet te vergeten de Moeffie Mijl!
De start is om 11.15 uur (1.6 km.) en is uitgezet rondom het jachtslot.
De diverse routes gaan ook door en langs het in het voorjaar afgebrande stuk heideveld en bos. De deelnemers kunnen dan zelf ervaren hoe veerkrachtig de natuur is. Van de brand is nog maar weinig terug te vinden. Het afgebrande perceel heide was teruggekomen in een schitterende paarse gloed. Langs de routes staan natuurgidsen die graag vertellen over het veelzijdige landschap met haar bijzondere zandverstuivingen, uitgestrekte bossen en glooiende heidevelden.

Belangrijk voor de organisatie (stichting het nationale park De Hoge Veluwe) is het sociale aspect. Dit komt tot uiting tijdens het Beweeg Weekend (De belevingsroute), maar ook wordt dit het gehele jaar gestimuleerd.
Zij beijveren dan ook om bijvoorbeeld ouderen uit hun isolement te halen. “Neem eens dat familielid, dat vereenzaamd in een verpleeghuis, mee naar de Hoge Veluwe. Zo zijn er nog diverse groepen in onze samenleving die men een plezier doet om eens kennis te maken met het park. De auto kan in zo’n geval gratis naar binnen. Wat wij proberen is barrières weg te nemen”, aldus een zegsman van het nationale park.


Hoge Veluwe Wandeldag
Afwisselende routes van 1, 5, 10 en 20 kilometer laten de wandelaars genieten van de uitgestrekte natuur van het Park en de verfijnde kunst van de beeldentuin. De routes van 1 en 5 kilometer zijn goed toegankelijk voor gezinnen met kinderen en mindervaliden. Tevens zijn alle routes geschikt voor nordic- en powerwalkers, uitgestrekte bossen en glooiende heidevelden.
Deelname aan de Wandeldag is gratis, wel dient de reguliere entree voor het Park betaald te worden.
Inschrijven kan vooraf via deze website of op de dag zelf. Het Park is op 4 oktober vanaf 07:30 uur geopend en er kan vanaf 08:00 uur gestart worden.
Alle wandelingen starten vanaf het bezoekerscentrum.
De starttijden voor de wandelingen zijn:
- 1 km (belevingsroute): tussen 08:00 en 12:00 uur
- 5 km (familieroute): tussen 08:00 en 12:00 uur
- 10 km: tussen 08:00 en 12:00 uur
- 20 km: tussen 08:00 en 12:00 uur

De belevingsroute
De Hoge Veluwe Wandeldag is toegankelijk en leuk voor iedereen. Sinds 2013 is er een speciale route van ruim 1 km uitgezet voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke en/of visuele beperking. Deze route gaat over verharde paden, is niet te lang en is speciaal afgestemd op mensen met een beperking. Het is een prachtige tocht om in familieverband aan deel te nemen.

Moeffij Mijl
De route is uitgezet rondom de beweegmarkt bij het Jachthuis Sint Hubertus en gaat via de Berlagewandeling. Ouders kunnen vanuit de Beweegmarkt het hele parcours volgen en hun kinderen aanmoedigen.
De route brengt de kinderen weer terug naar de Beweegmarkt, waar zij de rest van de dag aan allerlei activiteiten kunnen deelnemen. Voor de ouders van kinderen die deelnemen aan de Moeffie Mijl is de entree gratis!

Hoge Veluwe Loop
De routes voeren door oud-Veluwse landschappen en langs de historische gebouwen en monumenten van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. In 2013 werd voor het eerst De Hoge Veluwe Trail georganiseerd: trailrunning over een afstand van 39 kilometer. Door het succes van de trail zijn er dit jaar maar liefst twee trail afstanden: ongeveer 16 km en de Marathon (42 km). De trail wordt georganiseerd in samenwerking met MudSweatTrails.

Meedoen kan op de volgende afstanden:
• Jeugdloop De Moeffie Mijl (1609 m.)
• 5 km.
• 10 km.
• Halve Marathon
• Trail ongeveer 16 km = VOL
• Trail Marathon (42 km.)

LET OP: Deelname kan alleen na voorinschrijving. Inschrijven op de dag zelf is niet mogelijk.

Inschrijven
Van 28 februari (13.00 uur) tot en met 4 oktober 2014 (20.00 uur) kunt u zich via deze website inschrijven. Uw startbewijs ligt zondag 5 oktober voor u klaar, deze wordt dus niet opgestuurd. Buitenlandse deelnemers kunnen zich hier inschrijven.