Nieuws
Het jaarlijkse oogstfeest op de Doesburger Eng in Ede vindt plaats op zaterdag 9 september en duurt van 11:00 uur tot 16:00 uur. Het openbare programma speelt zich af op het terrein rondom de Doesburger Molen. Het thema van het feest is: ‘Boerenland en Energie’.
Deze feestelijke dag staat in het teken van oude ambachten. Alle festiviteiten spelen zich af op en naast het terrein rondom de Doesburger Molen. Van 11.00 uur tot 16.00 uur is op het molenterrein een streekmarkt.
Geniet_mee_van_het_Oogstfeest_op_de_Doesburger_Eng-2
Op de marktplaats worden diverse oude ambachten gedemonstreerd: het handmatig maken van klompen, het spinnen van wol, het vlechten van bijenkorven, het houden van bijen, het vilten van schapenvachten, het haren van zeisen, het maken van mosterd.
‘s Middags staan op het grasland nabij de molen oude landbouwwerktuigen tentoongesteld. Met een antieke dorskast wordt het ingehaalde graan uit de Eng tot korrels en stro verwerkt. De vrijwillige molenaars laten uiteraard de versierde Doesburger Molen tijdens het Oogstfeest draaien. U kunt het indrukwekkende mechaniek van de molen in werking zien. Bij gunstige wind worden graankorrels tot meel vermalen. Vanaf de steenzolder van de molen heeft u een schitterend uitzicht over de omgeving.
Op de markt zijn allerlei smakelijke producten te koop: Doesburger Eng bier, Joris’ natuurbrood, (on)kruidpesto‘s, Brandrood kaas, honing, worst, advocaat, vruchtensappen, kalfsvlees, jams, chutneys, pannenkoeken, boerenijs enz.
Daarnaast wordt andere aantrekkelijke waar te koop aangeboden: schilderijen, Happy Bee planten, klompen, schapenvachten, vilten en wollen artikelen enz.
De verkopers in de kramen vertellen u graag hoe hun producten, vaak op ambachtelijke wijze, zijn vervaardigd.
Ook op een andere manier kunt u kennis maken met de Doesburger Eng. Vanaf het molenterrein vertrekt na het middaguur regelmatig een ouderwetse trekker met huifkar voor een begeleide rondrit door de Eng.