Nieuws
Ook Lunteren en omgeving wordt momenteel geteisterd door de eikenprocessierups. Al meerdere jaren op rij wordt deze rups gesignaleerd in eikenbomen, maar dit jaar is de overlast extreem.
 
Het probleem van de rups is, ze hebben brandharen die met het blote oog ook niet zichtbaar zijn. Contact hiermee kan flinke klachten veroorzaken: jeuk, bultjes, roodheid van de huid, maar ook rode en gezwollen ogen. Maar er zijn ook signalen dat het slaat op de luchtwegen met een loopneus of hoesten tot gevolg. Het beste is om ver uit de buurt te blijven bij de rupsen.
 
"Bij klachten op de huid is smeren met een jeukstillende en kalmerende gel het beste", aldus Adriaan van de DIO-drogisterij. "Dat, eventueel gecombineerd met een tabletje tegen allergische reacties, is de beste manier om zo snel mogelijk van de klachten af te komen. De overlast is dit jaar extreem, we worden overspoeld met mensen die langskomen voor advies".
De gemeente Ede is druk bezig met het bestrijden van de rupsen. Ziet u rupsen in de openbare ruimte, dan kan dit gemeld worden op de website van de Gemeente Ede.