Nieuws

De allereerste bordeauxrode Van Goghtulpen gingen woensdag de grond in, vlak naast het Kröller-Müller Museum. Ook Edes wethouder Leon Meijer plantte een bol en bracht het thema food over het voetlicht met 'De smaak van Van Gogh' die de gemeente in 2015 uit zal dragen.

Eerste_Van_Goghtulp_in_gazon
foto: Freek Wolff 
Op de foto: Het poten van de eerste Van Gogh tulpenbollen. Vlnr: Leon Meijer (wethouder Ede), Lies Boelrijk (museum), Lisette Pelsers ( museum), Bart Siemerink (Keukenhof) en Rinus Vonhof (museum).

door Freek Wolff

Het planten van de unieke tulpenmix voor de hoofdingang is de eerste uiting van de samenwerking met Keukenhof tijdens het Van Goghjaar 2015. De ceremonie was de opmaat van in totaal zeventienduizend tulpenbollen in dit gazon. Hierna werd ook de speciale Oad Van Gogh touringcar ten doop gehouden, waarmee in 2015 toeristen worden vervoerd.
,,Is Van Gogh een merk?'' vroeg zakelijke museumdirecteur Rinus Vonhof zich hardop af. Het bevestigende antwoord werd duidelijk door de voorbeelden die hij noemde uit de geschiedenis, toen bezoekers massaal afkwamen op exposities van de kunstenaar in 1959 (Japan), 1984 en 1990 (Kröller-Müller). ,,En de belangstelling is nog groeiende. Overal is men geïnteresseerd. In 2015 gaan we dat naar een nóg hoger niveau tillen'', meent Vonhof.

Het Kröller-Müller en Keukenhof zetten de komende maanden gezamenlijk een dag- en meerdaags programma met een bezoek aan beide bestemmingen voor nationale en internationale toeristen in de markt. Ook het Van Gogh Museum in Amsterdam en Van Gogh Brabant zijn hierbij betrokken.

Bloembollenmozaïek
Keukenhof grijpt het Van Goghjaar aan om de beroemde Nederlandse kunstenaar te eren. Hoogtepunt is het bloembollenmozaïek van een zelfportret van Vincent van Gogh met een oppervlak van 250 vierkante meter. Bovendien worden Vincents tulpen in de Walk of Fame van Keukenhof geplant en in het Oranje Nassau Paviljoen van het lentepark worden op de schilder geïnspireerde bloemenshows gehouden.

,,Tulpen en Van Gogh zijn iconen van ons land. Ze hebben raakvlakken met elkaar, want het gaat in beide gevallen om kleuren en het raken van de emotie'', zei Bart Siemerink, directeur van Keukenhof. ,,De échte Van Goghtulpen maken we niet met een machine of een kwast. Dat is een knap ingewikkeld proces, waar je zo twintig jaar mee bezig bent. Deze dieprode tulp is mooi van kleur met gekartelde blaadjes en is niet breed te koop.''

Keukenhof plant al 66 jaar 7 miljoen bollen, waar in acht weken tijd maar liefst 800.000 bezoekers op af komen. ,,Wat ons bindt met dit museum is dat ik hier de zelfde gedrevenheid en bezieling proef.''
Over proeven gesproken. Leon Meijer legde tijdens zijn speech uien en aardappelen op het spreekgestoelte, refererend aan de schilderijen van Van Gogh. ,,Je kunt daar bijvoorbeeld joodse latkes van maken, een soort pannenkoek, gebakken in zonnebloemolie. Van Gogh zei ook dat je de walm in je neus moet kunnen ruiken als je naar 'De aardappeleters' kijkt. Daarom buigen wetenschappers zich over drie tot acht smaakprofielen rond de kunstenaar, om diverse gerechten te maken.''
Volgens de wethouder verkoopt de gemeente Ede geen knollen voor citroenen, ,,U krijgt het neusje van de zalm. Ik ben graag royaal met goede ingrediënten als ik kook. En in onze gemeente hebben we een parel op de Veluwe met prachtige natuur en verfijnde kunst. In onze Food Valley zit voeding in onze genen en dat sluit weer aan bij wortelen in vruchtbare grond. Met food timmeren we creatief aan de weg door de verbinding te zoeken met cultuur en andere takken van de samenleving.''
Meijer wees verder op de invulling van 'De smaak van Van Gogh' in 2015, met onder meer klassieke muziek uit de tijd van de kunstschilder, het laten bloeien van 125.000 zonnebloemen, een tweedaags foodfestival en de langste aardappeltafel ter wereld die in Otterlo zal komen. ,,Het is de kunst om hier een nieuwe dimensie aan te geven.''
Het Kröller-Müller Museum presenteert in 2015 van 5 april tot en met 27 september de tentoonstelling Van Gogh & Co. Stillevens, natuurmotieven, stadsgezichten en de menselijke figuur van Vincent van Gogh worden dan 'dwars door de collectie' vergeleken met werken van tijdgenoten met dezelfde genres.

Op de foto's: Het poten van de eerste Van Gogh tulpenbollen. Vlnr: Leon Meijer (wethouder Ede), Lies Boelrijk (museum), Lisette Pelsers ( museum), Bart Siemerink (Keukenhof) en Rinus Vonhof (museum).

Bron: Ede stad 27-11-2014