Nieuws
Een van de meest bekende vissoorten in binnen- en buitenland is wel de haring, de Hollandse nieuwe welteverstaan. Menigeen kijkt uit naar de datum waarop de nieuwe haring verkocht mag worden en dat is volgende week woensdag op 12 juni, dit is strikt geregeld, verkoop je de haring eerder, dan riskeer je een fikse boete.
 
De veiling
Op dinsdag 11 juni organiseert het Nederlands Visbureau de traditionele veiling van het eerste vaatje haring, waarmee het haringseizoen officieel wordt ingeluid. De opbrengst van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat dit jaar naar de stichting: Mag ik dan bij jou zijn.
 
Gegarandeerde Traditionele Specialiteit
Sinds 2016 is de Hollandse Nieuwe officieel door de Europese Unie erkend als ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ GTS. Een product verkrijgt deze erkenning wanneer het een bijzonder traditioneel karakter heeft vanwege de samenstelling of bereidingswijze. Hiermee komt de Hollandse Nieuwe terecht in het rijtje van Serranoham, Mozzarella en Nederlandse Boerenkaas. De Europese verordening stelt eisen aan de presentatie van het product naar de consument.
 
Is haring gezond?
Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de schijf van vijf. Zorg ervoor dat vis minimaal 1X keer per week op het menu staat.
Haring is zo gezond vanwege de vetzuren DHA en EPA. Dit zijn onverzadigde vetzuren die vooral voorkomen in vette vis zoals haring en makreel.
Ja dus, haring is zeer gezonde voeding.
 
Met of zonder uitjes en zuur
De meningen zijn verdeelt, de ware haring-puristen verwerpen het idee om de haring met uitjes en / of zuur, zoals augurk te eten. Maar net zoals er mensen zijn die bij vis graag een rode wijn schenken, in plaats van de obligate droge witte wijn, maak je zelf uit hoe je de haring eet, met of zonder ui of augurk.
 
Hollandse Nieuwe, geniet ervan!
 
(Bronnen: Visbureau en voedingscentrum)