Nieuws
Regelmatig zijn er nieuwsberichten dat diverse bedrijven getroffen zijn door een cyberaanval. Niet alleen grote bedrijven hebben te maken met cybercriminaliteit, maar ook kleine bedrijven.
Deze toenemende en anonieme vorm van criminaliteit is een groot risico voor ondernemingen. Veel bedrijfsprocessen zijn afhankelijk van goed functionerende ICT-systemen en cybercriminaliteit vormt een grote bedreiging hiervoor.
 
“Veel bedrijven en organisaties zijn zich niet volledig bewust van de risico’s en gevaren die deze ontwikkelingen met zich meebrengen. “Een website van een webshop kan bijvoorbeeld zwaar beschadigd raken door een cyberaanval. Hierdoor kunnen er online geen artikelen meer verkocht worden met inkomstenderving als gevolg. Maar ook het computergestuurde productieproces van een drukkerij kan gehackt worden. Hierdoor kan er niet gedrukt worden en dit kan resulteren in een forse schadepost” volgens Rutger Wekking, adviseur bij DBA advies.
 
“Bewustwording over de risico’s is daarom van groot belang, mede doordat bedrijven sinds 1 januari 2016 verplicht zijn om datalekken te melden om een forse boete te voorkomen”. Mathias Weststrate, directeur van Fancit, vult daarbij aan dat veel bedrijven zich digitaal veilig wanen omdat ze een goede virusscanner of firewall hebben.
“Helaas is dit een bittere illusie. Daarnaast wordt er in mei 2018 een nieuwe wet geïntroduceerd, de algemene verordening gegevensbescherming, het vervolg op meldplicht datalekken. Hierdoor krijgen organisaties een verantwoordingsplicht, des te meer een reden om aandacht te geven een IT-beveiliging”.
 
Deze nieuwe vorm van criminaliteit is voor veel bedrijven nog een onbekend risico. Daarom organiseren DBA advies, een financieel advieskantoor, en Fancit, een ICT-bedrijf, op donderdag 26 oktober een informatiebijeenkomst van 15.00 tot 18.00 uur bij Kalverhouderij Beekzicht in Barneveld.
 
Zij hebben interessante gastsprekers uitgenodigd waaronder een cybercrimespecialist, een ethische hacker en een verzekeringsspecialist die de deelnemers meenemen in de wereld van digitale risico’s en maatregelen om de risico’s te verminderen. Aanmelden kan kosteloos via www.dba-advies.nl/informatiebijeenkomst-cyberrisico. De informatiebijeenkomst wordt afgesloten met een borrel.