Nieuws
In december moesten er nog haastig stoelen worden bijgezet om het publiek in de Oude Kerk van Ede te voorzien van zitplaatsen. De kerk was bomvol en uitverkocht voor de ‘Messiah’ van COV Sursum Corda uit Lunteren. Op zaterdag 21 april geeft het koor wederom een concert in de sfeervolle kerk.
Dit keer een compositie van de operacomponist Rossini, die met de ‘Petite Messe Solennelle’ een bijzonder werk schreef. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het een volwaardige mis met grote contrasten. Het geliefde koorwerk zit vol met pakkende melodielijnen en ritmische vitaliteit.
 COV_Sursum_Corda_komt_met_uitvoering
Voorliefde voor grootse werken
We spreken de dirigent Gert Jan van der Pol na afloop van de koorrepetitie. Waarom heeft Sursum Corda voor dit stuk gekozen?
“Na een concert van een groots werk als de ‘Messiah’ in december wilden we dit voorjaar juist een stuk uitvoeren met een kleinere orkestbezetting. Met onze voorliefde voor grootse werken kwamen we bij de ‘Petite Messe Solennelle’ uit. Rossini schreef dit werk voor koor, piano en harmonium, een ongebruikelijke combinatie van instrumenten. Lang nadat hij met pensioen was gegaan wilde hij een ode aan God schrijven, na al zijn eerdere meer triviale werken.”
 
Een mis met opera-invloeden
Rossini staat toch vooral bekend als de operacomponist van ‘De Barbier van Sevilla’. Hoor je nog iets van opera terug in dit stuk?
“Jazeker. Het is explosief, er zit een sterke climax-werking in. Het gaat van intiem naar uitbundig. Vocaal zingt het ook erg lekker, dat is typisch Rossini.”
 
Muzikale verwijzing
“We combineren Rossini in dit concert met iets ouds, namelijk twee stukken van Palestrina. Deze stukken worden a capella gezongen en ze werden 300 jaar voor Rossini’s compositie geschreven. Toch zijn er overeenkomsten. Om zijn compositie te vatten in een traditie van kerkelijke werken, maakt Rossini ook gebruik van een a capella gedeelte in het Kyrie. Dat is een bekende stijl van componeren, Mozart deed het, Bach deed het. Zo bracht je de luisteraar terug naar de roots. Door de stukken van Palestrina te combineren met Rossini, willen we deze muzikale verwijzing aan ons publiek duidelijk laten horen. Verder is natuurlijk de combinatie van piano en harmonium heel bijzonder, dat hoor je bijna nooit. Het geeft een slepend en dramatisch effect, doordat het harmonium crescendo’s sterker kan laten klinken.”
 
Solisten zijn Martina Prins (sopraan), Florieke Beelen (mezzo-sopraan), Gerben Houba (tenor), Berend Eijkhout (bas-bariton).
Onder begeleiding van Elly Meijer - Klein (harmonium) en Roland Aalbers (piano).
Het geheel staat onder leiding van dirigent Gert Jan van der Pol.
  
Zaterdag 21 april, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur 
Oude Kerk, Grotestraat 58, Ede 
Kaartverkoop: www.covsursumcorda.nl via secretariaat (0318-413518)  
en Boekhandel Het Paard van Troje, Ede