Nieuws

Het Kröller-Müller Museum presenteert vanaf deze maand een tweede kunstwerk van de Nederlandse kunstenaar Pjotr Müller (1947) in de beeldentuin: Tempeltje van het dagelijks leven uit 1986 (215 x 270 x 370 cm).

Beeldentuin_Krller-Mller_Museum_uitgebreid_met_werk

Het in hardsteen gehakte tempeltje maakte voorheen deel uit van de grote installatie Mijn Paradijs. Dit werk, dat inmiddels werd ontmanteld, werd in 1986 voor het eerst getoond in het Kröller-Müller. Nu keert het Tempeltje als enige overgebleven onderdeel weer terug naar het museum. Het werk is aangekocht met steun van de BankGiro Loterij.

Het museum heeft meerdere werken van Pjotr Müller in de collectie, vooral werken op papier. Eerder maakte Müller de tijdelijke werken To Noumenon (1987-1988) en Huis van dr. Jung (2004-2007) voor de beeldentuin.

Tempeltje van het dagelijks leven staat in de directe omgeving van het al eerder aangekochte Nuraghe uit 1983. De gladde, strak uitgevoerde Nuraghe vormt een mooi contrast met het Tempeltje, dat de meer barokke kant van Müllers werk vertegenwoordigt. Beide werken houden het midden tussen sculptuur en architectuur en getuigen van Müllers onderzoek naar bouwsels en beeldhouwwerken uit verschillende tijden en culturen, die niet werden gemaakt in een artistieke, maar in een religieuze context.

Bron: Ede stad 16-10-2014