Nieuws
Door Evert G. Davelaar
 
Het paaltje, waarmee vanaf half december de Griftweg in De Klomp wordt afgesloten, is voor sommigen blijkbaar een bron van ergernis. Onlangs sneuvelde het rood-witte paaltje voor de derde keer in korte tijd. De gemeente Ede is vasthoudend, telkens wordt een nieuwe geplaatst. De politie gaat de komende tijd extra surveilleren, meldt de gemeente Ede.
 
Het eerste paaltje hield het na plaatsing op 11 december nog geen week uit. Na een paar dagen al werd het er door onbekenden uit gehaald en naast de weg gelegd. De gemeente plaatste het terug, maar dat bleek van korte duur, het weekend van 17 op 18 december verdween het ding helemaal. Het na enkele dagen geplaatste nieuwe exemplaar, voorzien van een extra hangslot, werd op 22 december aangereden. Of dat expres of per ongeluk is gebeurd, blijft de vraag.
 
De kwestie is inmiddels gemeld aan de afdeling Toezicht van de gemeente, meldt Daniël Willems van de gemeente Ede. ,,Politie en Toezicht gaan de komende weken extra surveilleren op de Griftweg. Er wordt in de gaten gehouden of het paaltje er nog staat en overtreders van het inrijverbod worden beboet.”
 
De Grifweg werd op 11 december afgesloten voor doorgaand verkeer. Ter hoogte van nummer 21 werd een versmalling in de weg gemaakt, met in het midden een paaltje. Dat werd uitneembaar gemaakt, zodat het tijdelijk kan worden verwijderd voor grote landbouwmachines, die voor onderhoud en reparatie naar de firma Pater aan de Trapjesweg in De Klomp moeten. Bestuurders daarvan hebben geen alternatieve route en moeten wel over de Griftweg. Ede overlegt inmiddels met Veenendaal of dit verkeer via de Oostelijke Rondweg / Rondweg De Klomp mag rijden. Momenteel geldt daar nog een verbod voor landbouwverkeer.
 
Sinds de afsluiting lopen op de Griftweg dagelijks tientallen bestuurders letterlijk ‘ voor de paal’, ondanks de borden aan beide zijden van de weg, die automobilisten en motorrijders attenderen op het inrijverbod. Tot aan de afsluiting was de Griftweg een belangrijke sluiproute, met name in de spits. Ook veel vrachtverkeer gebruikte de smalle landweg om van Ede naar Veenendaal en omgekeerd te rijden. In combinatie met de vele fietsende scholieren leverde dat gevaarlijke situaties op.
 
Op maandag 2 januari heeft de gemeente Ede opnieuw een paal geplaatst, die de paal vervangt die op Oudjaarsdag verdwenen bleek.