Nieuws

Op reis’ is het thema van Open Monumentendag 2014. Zaterdag 13 september zullen duizenden monumenten in Nederland vrij toegankelijk zijn voor het publiek. Ook museum Oud-Lunteren springt met een aantal ludieke activiteiten in op een van de grootste culturele evenementen die ons land rijk is.

Zo zullen in de Mulderschuur aan de hand van een kleine expositie foto’s te zien zijn van oude hotels en pensions uit de Gids voor Lunteren van 1941 – denk aan het toen befaamde hotel-pension De Veluwe.
De Appelhof is tevens het vertrekpunt van de oude postkoets die zal worden getrokken door twee grote Franse Perchéron-paarden. Per rit kunnen zeven bezoekers een rondrit door het dorp maken. Op de bok zit H. Vink uit Barneveld.

Wie reizen zegt, heeft het zeker ook over de oude hessenwagens die vanuit Duitsland via Lunteren hun weg vonden naar Amersfoort en Amsterdam en naar Hanzestad Kampen. Behalve een foto van een oorspronkelijke hessenwagen komen ook enkele schilderijen in de Mulderschuur te hangen.

Waar zeker veel mensen op af zullen komen, is de stoet met 25 antieke auto’s die, na een indrukwekkende rit naar Lunteren tussen 12.15 en 13.15 uur, in de Roskammersteeg te bewonderen zijn. De startplaats is bij de ENKA in Ede. Maar het hoogtepunt van de dag vormt misschien toch wel een prachtige zwarte Glaslandauer. Dat is een authentieke koets die door Friese paarden hoort te worden getrokken. De koets is een replica van de Glaslandauer die op Prinsjesdag altijd achter de Gouden Koets aanrijdt met als inzittenden prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.

Op 13 september kunt u vanaf 13.00 uur ook nog een kijkje nemen in museum Oud Lunteren.