Nieuws
In Museum Lunteren is in maart dit jaar voor de tweede achtereenvolgende keer het scholenproject ‘Lunteren in Oorlogstijd en Bevrijding 16 april 1945’ van start gegaan. De groepen 7 van de Lunterse basisscholen doen mee.
 
Aan de hand van voorwerpen uit de Lunterse oorlogstijd krijgen de leerlingen in het museum allerlei verhalen te horen. Die voorwerpen zijn door dorpsgenoten ter beschikking gesteld. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag om de historie te onderzoeken. Vaak komen er reacties. Bijvoorbeeld als er voedselbonnen worden getoond: “Oh, maar die heeft mijn opa ook nog.” Of: “Bij mijn oma waren er ook onderduikers op de boerderij.”
 
Toch merk je nu dat veel kinderen de oorlogsgeneratie al niet meer kennen. De educatieve commissie van het museum vindt het daarom erg belangrijk om over de oorlogsperiode in eigen omgeving de verhalen levend te houden. Vooral tijdens het bekijken van de documentaire ‘Na 70 jaar stelt de jeugd vragen over het verleden’ zijn de leerlingen muissstil en zeer onder de indruk van de oorlogsverhalen.
 
Na afloop van het museumbezoek gaan de leerlingen kijken bij de Bevrijdingsbank. Ooit geweten wat de aard is van deze bank, behalve dat je er in de zomer op het terras een ijsje kunt eten? Op de rugleuning van de bank staat de Canadese maple leaf afgebeeld. Het esdoornblad is het symbool voor de Canadese troepen die Lunteren hebben bevrijd.
 
Op vrijdag 15 april zal er om 10.30 uur bij de Bevrijdingsbank naast de Oude Kerk aan de Dorpsstraat een korte bijeenkomst worden gehouden. De leerlingen zullen dan bloemen leggen ter herinnering aan de oorlogsjaren. Vanaf 16 april is de leerlingententoonstelling nog tot 14 mei in Museum Lunteren te bezichtigen. In de expositie laten de leerlingen zien hoe zij denken over oorlog en bevrijding.