Nieuws
Met de nieuwe expositie ‘Ode aan de tas’ laat Museum Oud Lunteren voor de zoveelste keer zien het avontuur niet uit de weg te gaan. Rond een representatieve collectie van Tassenmuseum Hendrikje uit Amsterdam is een zeer gevarieerde tentoonstelling opgebouwd. Die laat de historie van de tas in de westerse cultuur van de Middeleeuwen tot heden zien. De expositie wordt gehouden van 20 juni tot en met 19 september en zal worden geopend door topontwerper Hester van Eeghen.
 
Mondiale top
Tassenmuseum Hendrikje is het grootste tassenmuseum ter wereld en staat mondiaal in de top 10 van beste modemusea. Het toonaangevende Fodor's Travel noemt de collectie van het tassenmuseum 'de belangrijkste verzameling tassen in de wereld'. Oud Lunteren prijst zich dan ook gelukkig met de deelname van het prestigieuze museum aan de Amsterdamse Herengracht.
 
Beugeltassen
Een andere bijzondere inbreng is van Rein Lotterman uit Nunspeet. Op tassengebied is de privécollectie van Lotterman uniek in Nederland. Met name beugeltassen uit de (late) Middeleeuwen en onderdelen daarvan zijn alleszins de moeite van het bekijken waard.
 
Houten schooltassen
Nóg een aandachtstrekker op de expositie: houten schooltassen, onder andere afkomstig uit de privécollectie van Jenneke van Ravenswaaij. In de 17e eeuw hingen in de dorpsscholen houten schooltassen aan de muur. In die rechthoekige houten ‘dozen’ werden boeken, papieren, een lei en een griffel bewaard. Tijdens de les werden ze als tafeltje gebruikt, want er waren nog geen schoolbanken. Pas vanaf 1900 zaten kinderen in houten banken en kregen huiswerk mee.
 
Topontwerpers
En dan zijn er natuurlijk de ontwerpen van gerenommeerde eigentijdse (top)ontwerpers die de expositie extra kleur geven. Museum Oud Lunteren is vereerd met de inbreng van Hester van Eeghen, Georgette Koning, Marck & Mo, Maria Hees, Bouwjaar '63, Marjon Leek, Heleen van der Meer, Marie-José Hamers, Cappello, LuPéLo, Maria van der Gulik.
 
De officiële opening van de expositie zal op vrijdag 19 juni om 15.30 uur worden verricht door Hester van Eeghen. Zij ontwerpt sinds 1987 leren werk -en handtassen, portemonnees en accessoires die worden gekenmerkt door humor in vorm.