Nieuws

Een eigen museumvitrine met daarin een keuze van wat je door de jaren heen met eindeloos veel geduld als hobbyist bij elkaar hebt gebracht. Is dat niet de ultieme droom van elke verzamelaar? In museum Oud-Lunteren kan die droom dit jaar worden waargemaakt! Twee maanden lang. En het kost geen cent. De eerste expositie, van Jan Boekenoogen, loopt tot en met zaterdag 28 juni.

Het komende jaar krijgt elke twee maanden een andere Lunteraan met een interessante, buitenissige of gewoon mooie collectie, de kans de voorwerpen waar hij (of zij) zo trots op is uitgebreid te laten zien. Voor de eigen dorpsgenoten in de eerste plaats, maar net zo goed voor bezoekers ‘van buiten’. De inrichting van de vitrine gebeurt geheel zoals hij het zelf graag wil. Hij krijgt de vrije hand, zogezegd. Daarbij eventueel ondersteund door vrijwilligers van het museum.
Waaruit die collectie kan bestaan? Je zou bijna zeggen: het kan ‘van alles’ zijn. Met de kleine kanttekening dat ook een vitrine zo zijn beperkingen heeft. Jukeboxen bijvoorbeeld, dat wordt lastig, grasmaaiers en melkbussen ook. Maar eierdopjes, zeldzame stripboeken, kinderspeelgoed, maskers, stropdassen, schaakspellen, speldenkussens en ga zo maar door – het kan allemaal.

Het eerste ‘slachtoffer’ is Jan Boekenoogen, vrijwilliger bij museum Oud-Lunteren. Hij laat zien hoe het moet, zullen we maar zeggen. Hij is ook de man bij wie iedere verzamelaar met ambitie kan aankloppen (liever: bellen!) als hij graag mee wil doen. En laten we eerlijk zijn: wie wil dat in z’n hart niet? Je wilt toch gezien worden, erkenning krijgen? Anderen deelgenoot maken van waar jij heel erg blij van wordt? Boekenoogen verzamelt van alles en nog wat. De selectieve keuze voor zijn vitrine - circusattributen, bierglazen en jeneverkruiken - vormt slechts een kleine greep uit één van zijn vele collecties. Met de boeken die hij thuis heeft zou hij een hele museumzaal kunnen vullen!

Op de vraag waarom hij het verzamelen niet kan laten, verklaart Boekenoogen: “Als ik wat bijzonders tegenkom, neem ik het mee naar huis. Maar ik ga zelden de diepte in. Ik bedoel, het is en blijft een hobby die me geen kapitalen kost.” En wat mag dan wel het topstuk in de vitrine zijn? “In de categorie ‘circus’ is dat een Engelse theepot in de vorm van een tent! Echt een heel gaaf ding”, aldus de rasverzamelaar.

Zijn er verder nog voorwaarden die de aspirant exposant in de gaten moet houden? Misschien de belangrijkste: dat u ons ervan weet te overtuigen dat uw verzameling de moeite is om aan de hele wereld te laten zien – ook als die wereld Lunteren en omstreken omvat. Bel (0318-486254 of 0318-611930) of mail ons (museum@oudlunteren.nl) en wij nemen snel contact met u op.