Nieuws
Museum Lunteren heeft recent een spectaculaire aankoop gedaan. In de loods van North Sea Fossils in Urk ontdekten medewerkers van het museum dit voorjaar een mammoetjong. Samen met het Luntersche Buurtbosch werd het benodigde geld bijeen gebracht en kon de modelbaby op transport naar Lunteren. Daar is het nu te bewonderen in het souterrain van het museum, waar het deel uitmaakt van de permanente expositie ‘Schatten van de Goudsberg’. Er is nog slechts één probleem: het dier moet nog aan een naam worden geholpen.
spectaculaire_aankoop_Museum_Lunteren_1 
“Het mammoetjong is weer terug op de Veluwe”, zegt namens het museum Gert van Koesveld. Samen met Johan de Lange heeft hij in de mammoetbaby een uitstekende vervanging gevonden van het gewei van een reuzenhert dat twee jaar in het museum te bezichtigen was. “Het gewei hebben we van Naturalis in bruikleen gehad, maar op een gegeven moment moest het terug. In Urk lachte het geluk ons toe en liepen we bij toeval tegen een mammoetjong aan. Er is alleen één probleempje: we kennen haar naam niet. Ja, het is een meisje!
Daarom roepen we alle schoolgaande kinderen in Lunteren en de omringende dorpen op een naam voor het dier te bedenken. Kom in de zomervakantie allemaal naar het museum aan de Dorpsstraat 55, neem een kijkje in de kelder, zet je naamsuggestie op een kaartje en doe dat in een speciale bus bij de balie. De winnende naam zal in september tijdens een speciale bijeenkomst in het museum bekend worden gemaakt. Voor de winnaar liggen twee treintickets naar Leiden en twee kaartjes voor (natuurhistorisch museum) Naturalis klaar.”
 spectaculaire_aankoop_Museum_Lunteren
Wolharige mammoeten waren in de laatste ijstijd (200.000-10.000 v.Chr.) geen uitzondering op de Veluwe. De kolossale dieren probeerden in het ijzige toendralandschap van Noord-Europa hun dagelijkse voedsel te bemachtigen en dat was een hele toer. Een volwassen mammoet at voornamelijk gras en hij had naar schatting 180 kilo per dag nodig. Sterke kiezen waren noodzakelijk om de taaie harde grassen te kunnen vermalen. De mammoet stierf waarschijnlijk vlak na het einde van de laatste ijstijd uit, zo’n 12.000 jaar geleden. Vermoedelijk vooral door bejaging door de mens.
 
Museum Lunteren is het eerste museum in ons land dat sinds juni dit jaar een mammoetjong kan laten zien. Absoluut uniek voor Nederland. Om te tonen hoe groot een mammoetstier kon worden, zijn rond de modelbaby enkele fossielen te zien die amateurarcheoloog Eduard Zuurdeeg in de buurt van Lunteren heeft gevonden. Van een rij kiezen tot een opperarmbeen, en van een onderkaak tot twee slagtanden. Het museum heeft de fossielen deze zomer voor een vriendenprijs van Zuurdeeg kunnen overnemen.