Nieuws
Museum Lunteren zet met ‘oer’-Lunteraan Gert van Koesveld als aanjager het dorp Lunteren met zijn verrassende kunstgeschiedenis op de kaart. Dat wordt deze zomer écht genieten, zowel in het dorpshart als in het buitengebied, van de openluchtexpositie ‘Lunteren eert zijn kunstenaars van weleer’. Of je nu wandelt of fietst, de vele prachtige kunstwerken op grote panelen van bekende plaatselijke kunstschilders uit een grijs verleden zijn eenvoudigweg niet te missen!
 
Laren, Bergen, Domburg en Renkum, vier dorpen uit ons land die één ding gemeen hebben: hier bevonden zich ooit gerespecteerde en tot over de landsgrenzen befaamde kunstenaarskolonies. Met terugwerkende kracht wil Lunteren niet bij dit illustere rijtje achterblijven. Daar is ook alle reden voor, want de ‘kunst’ leeft in Lunteren als nooit tevoren. Denk aan de Open Atelierroute van de Kunstlijn Lunteren (tweede zaterdag van juni) en aan de Tegelroute (hele jaar door) die van heinde en ver kunstliefhebbers trekken. En denk aan de expositie waar het in 2016 allemaal mee begon, aan de tentoonstelling ‘Lunteren eert zijn kunstenaars van weleer’ in Museum Lunteren. Feitelijk is de openluchtexpositie daar het directe gevolg van. En laten we eerlijk zijn, is er een betere entourage denkbaar om vijftien reusachtige schilderijen te laten bewonderen dan de prachtige natuur van de Veluwe?
 
De basis voor de openluchtexpositie werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gelegd door de Lunterse schilder Anthony Beek, die in de Dorpsstraat tegenover Hotel De Veluwe een kunstmuseum wilde vestigen. Helaas belandde dat plan in de prullenbak. Maar hij hield vol, en het museum kwam er. Nadat hij eerst de Anthony Beek Stichting had opgericht, opende op 13 juli 1939 in drie armenhuisjes aan de Dorpsstraat 58-60 het ‘Anthony Beek Museum’ zijn poorten. Beek was overigens niet de enige lokale kunstenaar die zijn inspiratie uit de omgeving van Lunteren haalde. Johan Weiland, vader Martinus, zoon Willem en kleinzoon Jaap Nefkens, Wim de Groot, Thijs Mauve, Jan Wijnands, Martin van Waning – het zijn zomaar enkele namen uit het in die jaren schildergekke Lunteren.
 
In de openluchtexpositie zijn 15 werken te zien, en de opzet is de tentoonstelling vele zomers voort te zetten. De expositie is mogelijk gemaakt dankzij bruikleen van schilderijen van de gemeente Ede, Noord Veluws Museum Nunspeet en diverse particulieren. Dank aan de Lunteranen die op de achtergrond hun dorp willen verfraaien en daar menig uurtje in hun vrije tijd voor over hadden. De kosten van het materiaal worden volledig door sponsors (vermeld op de panelen) gedekt.
 
In de Dorpsstraat staan de panelen op loopafstand van elkaar, te beginnen bij Woon- en Zorgcentrum De Honskamp, IJssalon Portofino, Abito Mode, Lunterse Houtmarkt, en restaurant De Wormshoef. Voor het buitengebied, waar ook diverse panelen te bewonderen zijn, is een circa 20 km lange fietstocht langs historische plekken uitgezet. Folder en fietsroute zijn gratis te verkrijgen bij Museum Lunteren, Dorpsstraat 55. De fietsroute leidt over landelijke fietspaden met diverse rustpunten en uitzichten. Info www.oudlunteren.nl
Museum_Lunteren-2
 
 
 
IJsje eten bij IJssalon ‘Portofino’ en kijken naar het kunstwerk Zicht op akker vanaf Mielweg van Wim de Groot (1877-1956)