Nieuws

Museum Oud-Lunteren heeft een nieuwe expositie. Vrijdag 16 mei werd de tentoonstelling ‘De Veluwe rond 1900/Leven in Eenvoud’ geopend. Louis Fraanje, verteller, natuurfotograaf en voorzitter van de Jac. Gazenbeek Stichting, verricht de officiële opening. De expositie loopt tot en met zaterdag 6 september 2014.

Leven_in_Eenvoud_in_museum_Oud-Lunteren

De expositie leunt op vijf thema’s: wonen, geboorte, school, boerenleven en dood. En hoewel Lunteren als vertrekpunt is gekozen, gaat de expositie royaal over de grenzen van het deels nog authentieke dorp op de westelijke flank van de Veluwe heen. Sterker nog, bij vele bezoekers, met wortels in dit zo karakteristieke deel van Gelderland, zullen herkenning en nostalgische gevoelens niet kunnen uitblijven.

Lunteren was rond 1900 niet meer dan een onaanzienlijk dorpje, geïsoleerd gelegen aan de nauwelijks verharde weg tussen Ede en Barneveld. Er waren enkele welgestelde boeren uit oude Veluwse geslachten, maar verder bestond de bevolking uit kleine boeren. Sommigen van hen woonden in plaggenhutten. Zij hadden een of twee koeien, een paar geiten en een enkeling bezat een kleine kudde schapen of een rij rieten bijenkorven. Ze leefden vrijwel zelfvoorzienend van de eigen bodem.

Op tafel kwam ’s avonds grijs roggebrood zonder tarwemeel van het zelf gedorste graan, boekweitgrutten, aardappelen en spekvet van het varken uit het kot dat vrijwel elk huis op het erf had staan. Slechts de gekarnde boter en de korf met eieren die wekelijks naar de markt werden gebracht, leverden wat geld op. Daar werd koffie van gekocht en misschien wat strengen wol. De paar centen die dan nog over waren, verdwenen in de spaarpot. Voor de begrafeniskosten, later. Of voor, eens in de tien jaar, het zware lakense pak of de zwarte japon voor de zondagse kerkgang. Want de kerk en de dood waren altijd aanwezig. Een groot deel van de circa 3000 dorpsbewoners leed in de wintermaanden dan ook armoe. Bepaald gunstig kon de economische situatie rond de eeuwwisseling dus niet genoemd worden.

Aan de hand van tekst, beeld en voorwerpen wordt in Oud-Lunteren de komende maanden een verhaal verteld van eenvoud en heel hard werken om te overleven. Behalve uit eigen collectie heeft het museum ook kunnen putten uit de collecties van regionale musea als Historisch Museum Ede, Stadsmuseum Harderwijk, Stadsmuseum Elburg, CODA Apeldoorn, Tegelmuseum Otterlo, de gemeente Ede en een flink aantal particulieren.

De expositie is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur en (vanaf 1 juni) dinsdag van 10.00 tot 16.30 uur. Museum Oud-Lunteren bevindt zich aan de Dorpsstraat 55. Bel voor meer informatie 0318-486254 of stuur een mailtje naar museum@oudlunteren.nl