Nieuws
 Twee keer eerder waren de in oude traditie geschilderde iconen van Henk Roersma in Museum Oud Lunteren te bewonderen.
Op dinsdag 10 mei heeft hij met ‘Iconen van oud naar nieuw’ opnieuw bezit genomen van de expositieruimte in het museum. De tentoonstelling is te zien tot en met zaterdag 18 juni.
Iconen zijn religieuze schilderingen van Bijbelse figuren, Bijbelse taferelen of heiligen. De thans 84-jarige Lunteraan trof ze zo’n 40 jaar geleden tijdens een reis naar Griekenland in een uitbundig versierde orthodoxe kerk voor het eerst aan. Hij was diep onder de indruk.
Roersma: “Ik ben me meteen gaan verdiepen in de achtergrond van wat mijn nieuwe passie zou worden. Van een in iconenkunst gespecialiseerde Tsjechische dame kreeg ik een Duits boek ter inzage en dat heeft me daarbij enorm geholpen. Daarin staat namelijk precies omschreven hoe je zelf iconen moet maken. Ik raadpleeg het nog wel eens.”
Iconen_in_Museum_Oud_Lunteren
De Opstanding, Sinaï, 13e eeuw.
 
Wat is voor Roersma, die inmiddels tientallen iconen op zijn naam heeft staan, de fascinatie ervan? “Je kijkt naar een religieuze afbeelding en daar moet je natuurlijk wel wat mee hebben. Het maakt overigens niet uit waar ik een icoon zie. Als er een bepaalde aantrekkingskracht van uitgaat fotografeer ik die en vraag of er een afbeelding van is. Dát is vaak mijn inspiratiebron.”
Voorstellingen bedenkt hij niet zelf. “Het is voor mij geen scheppende kunst maar een herhaling”, zegt Roersma. “Dat is van oudsher zo. Ik bedenk zelf geen taferelen, maar probeer zo traditioneel mogelijk de oude stijl te handhaven. Welke stijl dat is, Russisch of Grieks, maakt me eigenlijk niet zoveel uit.”