Nieuws
 Archeologische vondsten kunnen spannende verhalen vertellen uit een ver en nevelig verleden. Grafheuvels bijvoorbeeld, zoals die in Lunteren en de dorpen rondom het Middelpunt van Nederland. Op de tentoonstelling ‘Sporen in het landschap, het geheim van de grafheuvels’, zal in Museum Lunteren een tipje van de sluier worden opgelicht.
Het_geheim_van_de_grafheuvels
De expositie, die vrijdag 1 juli door wethouder Johan Weijland van Ede wordt geopend, is te bezoeken tot 2 oktober dit jaar.
Grafheuvels, die merkwaardige hobbels in het landschap, zijn archeologische monumenten uit de prehistorie. In Nederland zijn er ongeveer 3000 bekend, maar een flink aantal daarvan is niet bewaard gebleven. Meer dan 700 liggen er nu nog op de Veluwe. De meeste daarvan bevinden zich op de noordelijke Veluwe. Maar ook in en rond Lunteren zijn er genoeg te vinden, al zijn er door afgraving en bebossing ook een paar verdwenen - de Vlooienpol op de Lunterse Berg is daarvan een goed voorbeeld. Soms zijn de grafheuvels op grote afstand al te zien, vaker zijn ze nauwelijks zichtbaar en dus ook vrijwel onherkenbaar. Soms liggen ze in een bos, zoals op Hoolboomsheitje in Lunteren, ook wel bekend als De Zeven Heuveltjes.
Grafheuvels zijn niet alleen intrigerend. De vondsten die er gedaan zijn, kunnen inzicht geven in het leven, de gebruiken en de rituelen van de prehistorische bewoners. Zo laten de in grafheuvels gevonden bekers met voedsel zien dat onze verre voorvaderen geloofden in een leven na de dood. Latere bewoners vroegen zich af waar die heuvels vandaan kwamen en zo ontstonden allerlei spannende verhalen. Bekend zijn de sagen over de Witte Wieven bij Ermelo.
Er worden nog jaarlijks nieuwe grafheuvels ontdekt, ook in de omgeving van Lunteren, Ede en Barneveld. Wanneer werden ze eigenlijk gebouwd? Wanneer zijn ze voor het eerst onderzocht en wat wordt er in de heuvels gevonden?
Het zijn dit soort vragen die op de expositie in Museum Lunteren beantwoord worden. Door samenwerking met het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO) in Leiden, CODA Apeldoorn en Museum Nairac in Barneveld valt er deze zomer in Lunteren veel te zien én te leren. Museum Lunteren aan de Dorpsstraat 55 is dagelijks (behalve op maandag) geopend van 13.30 tot 16.30 uur.