Nieuws
De kerk wordt 13 januari 2019 aan de officiële diensten onttrokken.” Hiermee geeft Jan Redder van de RK parochie Lunteren aan dat de kerkdiensten op die datum worden beëindigd. Van het besluit zijn de parochianen onlangs via een brief op de hoogte gesteld.
“We hebben zelf het initiatief genomen, omdat de gemiddelde leeftijd de 80 jaar nadert. Het onderhoud van de tuin en het gebouw is niet meer te doen. We kunnen het niet meer bolwerken. Wij leveren zelf de sleutel in!”
Hiermee ontzenuwt Jan de berichten als zijnde dat de parochie van bovenaf tot een sluiting zou zijn gedwongen.
RK_parochie_Lunteren_houdt_op_te_bestaan
Het kerkgebouw aan de Kerkhoflaan in Lunteren.
 
De vitaliteit drupt weg uit de gemeenten. In het verleden deden de gemeenteleden alles zelf, van het repareren van lekkages, dakpannen vervangen e.d. “Het is heel jammer dat het zover komt. Maar we moeten de feiten onder ogen zien!”, klinkt het in de parochie.
Rond de dertig parochianen bezoeken met enige regelmaat de wekelijkse viering aan de Kerkhofweg in Lunteren.
De parochie in Lunteren betrok rond 1960 het huidige gebouw aan de Kerkhoflaan. Voordien leidde het een zwervend bestaan wat betreft de wekelijkse viering. In de periode tot 1960 vonden de vieringen plaats in onder meer een garage aan de Zandkamp en het pand tegenover de Oude Kerk, waar thans een Chinees restaurant is gevestigd.
 
Jan verklaart de geringe omvang van de parochie: “Wij zijn nooit zelfstandig geweest, altijd een bijkerk gebleven van de Goede Herder Kerk in Ede. Het probleem in Lunteren was, dat er geen katholiek onderwijs was en is in Lunteren. De kinderen uit Lunteren gaan in Ede op school en met hun ouders kerken zij ook daar. Dit stagneerde de ontwikkeling van de gemeente.”
“Twintig jaar geleden ging de toenmalige pastor bij ons weg. Hij voorspelde dat wij het nog geen twee jaar uit zouden houden. Het zijn er nog 18 jaar geworden!”