Nieuws
De Lunterse luchtmachtkorporaal Walter Bloemendal heeft donderdagmiddag het erekoord gekregen. Hij ontving de onderscheiding omdat hij vorige week vrijdag in Lunteren een 89-jarige Lunteraan uit een brandende auto haalde.
Erekoord_voor_redder 
Foto:Jan Schram / Beeldnet
De Lunterse militair reed die dag samen met een vriend door zijn dorp toen hij zag dat een auto van de weg raakte en op een markeringsblok langs de weg botste. Door het ongeval scheurde de benzinetank en vatte de wagen direct vlam. Bloemendal aarzelde geen moment en rende naar de auto, waaronder inmiddels een enorme vuurzee zichtbaar was. Hij wist de autodeur te forceren en de bejaarde bestuurder uit het voertuig te redden.
 
Dat was voor het ministerie van Defensie reden hem een speciale onderscheiding toe te kennen. ,,Dankzij het kordate optreden van de korporaal is de bejaarde man van een mogelijke dood gered en heeft hij de naam van de Koninklijke Luchtmacht op een bijzonder goede manier uitgedragen.''
 
Het erekoord kan zichtbaar op het uniform worden gedragen en maakt duidelijk dat de drager zich heeft onderscheiden door kordaat optreden onder bijzondere omstandigheden of voor uitzonderlijke inzet. Samen met het koord is ook een erepenning en certificaat uitgereikt.
De plechtige uitreiking van het erekoord en de bijbehorende erepenning vond plaats op vliegbasis Woensdrecht.