Nieuws
Het is woensdag omstreeks de klok van zes uur in de morgen. Zoals iedere week gaan de lichten aan en de deuren van Zaal ’t Hek aan de Meulunterseweg 32 in Lunteren open. Niet voor een 25 jarig huwelijksfeest of een familie barbecue - zoals je dat daar zou verwachten – maar voor een bijeenkomst van een businessclub, of zoals we dat op de Veluwe zeggen een netwerk club. De naam van deze businessclub is BNI Clementi.
Eerder die morgen heeft Jacco van Leerdam, eigenaar en exploitant van Zaal ’t Hek, voor meer dan 30 ondernemers uit de regio koffie en thee gezet en het ontbijt klaargemaakt. Maar liefst om 4 uur gaat zijn wekker om dit voor elkaar te maken. Zo omstreeks kwart over 6 druppelen de eerste leden binnen.
Zakelijk_netwerken_in_Lunteren
De reden waarom al deze leden iedere woensdag zo vroeg hun bed uit komen is dat zij lid zij van BNI Clementi. BNI staat voor Business Network International. Een netwerk club die zich liever een netwerk organisatie noemt dan een netwerk club. Reden hiervoor is dat de leden van BNI niet komen voor een glas bier of wijn maar met elkaar doelen hebben gesteld die zij ook willen waarmaken.
Het gezamenlijke ontbijt gaat geheel volgens een vaste agenda die om 7.00 uur start en exact om 8.30 klaar is. Daarna is er nog gelegenheid voor de leden en de bezoekers om met elkaar nog na te praten onder het genot van een bak koffie of thee. Vanwege het vroege tijdstip kun je om 9.00 uur bij je eerste klant zijn.
 
BNI als organisatie
Wat is nu het verhaal van BNI?
Zo’n 35 jaar geleden raakte een Amerikaanse ondernemer in een keer zijn enige klant kwijt. Dat koste hem toen bijna zijn onderneming. Om snel aan nieuwe klanten te komen heeft hij toen zijn netwerk geraadpleegd. Hij vroeg zijn kennissen, vrienden en zakenrelaties om ingangen bij klanten die hem weer nieuwe werk zouden kunnen bezorgen. Dat concept werkte zo goed voor hem dat hij juist daarom een netwerk organisatie oprichtte die ondernemers helpt om aanbevelingen te krijgen.
Dr. Ivan Mishner staat na ruim 35 jaar nog steeds aan de leiding van deze netwerk organisatie die de naam BNI meekreeg. Zo’n 12 jaar geleden kwam BNI naar Europa en dus ook naar Nederland.
Even een paar kengetallen van deze netwerk organisatie op een rijtje: BNI is aanwezig in meer dan 70 landen. Wereldwijd zijn er maar liefst meer dan 275.000 leden. In Nederland en Nederlands sprekend België alleen al meer dan 5000. Wekelijks zijn er zon 130 groepen in Nederland en Vlaanderen die met elkaar een keer in de week samen ontbijten om business voor elkaar te genereren.
 
Missie
Waar gelooft BNI Clementi in?
“Bij BNI Clementi hebben de leden als doel elkaar te actief te ondersteunen bij het langjarig succesvol ondernemen binnen het telkens veranderende ondernemersklimaat. Dit door elkaar te helpen binnen te komen bij de droomklanten die passen bij deze groei, elkaar te helpen in de persoonlijke ontwikkeling die daar bij hoort en in alle opzichten die te maken hebben met het ondernemen.
Visie
Onze visie waar BNI Clementi zichzelf ziet eind 2020 staat hieronder omschreven.
“Eind 2020 heeft BNI Clementi meer dan 30 actieve leden die zich op hun beurt allemaal gesteund voelen door de andere leden. Onze reputatie in de markt en regio is erg positief en gasten melden zich vanzelf aan om onze wekelijkse ontmoeting een keer mee te mogen maken.
Geven loont
Al meer dan 4 jaar komt de groep van meer dan 27 ondernemers van BNI Clementi uit Lunteren samen. Dit doen zij niet alleen om met elkaar te ontbijten maar ook om elkaar te helpen met alle aspecten van het zakendoen. Je kunt namelijk elke week een zoekvraag neerleggen bij de collega’s. Dit kan een zoekvraag zijn op het gebied van nieuwe klanten maar ook bijvoorbeeld nieuw personeel.
De beste reclame is - ondanks alle ontwikkelingen zoals social media - nog steeds de mond tot mond reclame. Dat is ook precies hoe BNI werkt. Wanneer iemand iets positiefs over jou zegt, wordt dat eerder geloofd dan wanneer je over jezelf zegt hoe goed je wel niet bent. Op deze manier kun je elkaar aanbevelen en elkaars netwerk. Denk bijvoorbeeld aan familie, kennissen en zakelijke relaties. En wanneer ik jou een aanbeveling of een introductie heb gegeven dat ben jij bereid om dat ook voor mij te doen.
Persoonlijke ontwikkeling
Naast de zakelijke groei sluiten veel leden aan vanwege de persoonlijke ontwikkeling. Iedere week mag je een zoekvraag neerleggen bij de collega leden. En door hier elke week over na te moeten denken train je jezelf om na te gaan wat het onderscheidend vermogen van je bedrijf, maar ook van jou persoonlijk is. Waarom moeten klanten met jou zaken doen? Er zijn nog zoveel andere schilders. De BNI organisatie is helemaal ingericht en gestroomlijnd om jou als zelfstandig ondernemer te helpen in deze ontwikkeling. Dat kan bijvoorbeeld door het volgen van allerlei trainingen die de organisatie aanbiedt. Deze zijn overigens inbegrepen bij het reguliere lidmaatschap.
Sociaal domein
Binnen BNI Clementi vinden we het erg belangrijk om niet te ondernemen voor het geld en de bijbehorende winst. Wij vinden het juist belangrijk dat een lid zijn droom waar maakt. De droom van Majan van Riessen van Varias verzekeringen bijvoorbeeld is om eerlijk advies te kunnen geven omtrent verzekeringen en de risico’s die het met zich meebrengt wanneer je niet goed verzekerd bent. Dat was precies de reden waarom Majan gestopt is met haar dienstverband en voor zelf is gestart.
Vanuit dat ondernemerschap werd zij lid van BNI Clementi. Eigenlijk mag je zeggen dat zij samen met nog een aantal trouwe leden van het eerste uur zoals: De Rietdekker uit Ederveen, Bouwbedrijf A.E. Mandersloot uit Renswoude en To Count On accountants & belastingadviseurs uit Veenendaal zijn de oprichters zijn van de business club in Lunteren. Inmiddels is het team van Varias verzekeringen – mede door haar lidmaatschap bij BNI Clementi – hard gegroeid. Naast haarzelf heeft Majan nog 4 medewerkers in dienst die haar helpen haar droom verder waar te maken.
Zo was er woensdag 13 maart een speciale netwerkochtend georganiseerd in het gezondheidscentrum van Lunteren. Naast de gebruikelijke 27 leden waren er maar liefst evenzoveel gasten uit het sociaal domein. Marijn de Jong legde uit hoe zijn middels hypnotherapie je kan helpen met het veranderen van je eetgedrag en Kees de Bree van Youth for Christ legde uit wat hij samen met zijn collega’s betekent voor de jongens en meiden in de regio.
Doe je een keer mee?
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je het wekelijkse ontbijt een keer meemaken. Dat kan geheel vrijblijvend door je simpelweg aan te melden bij Fius van Laar middels een mail te sturen naar: fius@salescultuur.nl of hem te bellen op zijn mobiel nummer: +31 6 27 01 81 36. Vanuit zijn rol als voorzitter zal hij ervoor zorgen dat je wordt aangemeld en dat er ook voor jou een bakje koffie of thee inclusief een ontbijt klaar staat wanneer je aanschuift.
Van harte welkom en mogelijk tot snel.
Fius van Laar
Willem de Frel, mijn ervaring met BNI
Als vennoot van het internetbedrijf NoviSites, nu Gett geheten, kreeg ik een uitnodiging om introductie-bijeenkomst te bezoeken te Veenendaal. In het restaurant van toen nog de meubelzaak Ekeris, nu Eijerkamp. Dat was einde maart 2007 Het bleek te gaan om het uit Amerika overgewaaide netwerk-concept BNI, zoals bovenstaand uitvoerig beschreven. Ik voelde mij meteen aangetrokken tot het concept en heb mij dan ook onmiddellijk aangemeld. De Veenendaalse BNI Pluto was de eerste chapter in onze regio met als chapter directeur Jules Baartmans. Iedere vrijdag ging mijn wekker, op repeat, om 5.45 uur af. Het gevolg was al snel dat ik de donderdagnacht naar de logeerkamer werd verbannen. De bijeenkomsten werden strak en disciplinair geleid. Iedere week bracht ik een nieuw thema en omdat het internet een enerverende wereld was en nog steeds is was het geen probleem om wekelijks weer een nieuw onderwerp te brengen. De oogst was rijk, wekelijks kreeg ik 3 tot 5 à 6 aanbevelingen die NoviSites afspraken en veel omzet opleverden. BNI Pluto heeft de leden in 12 jaar tijd ruim 30 miljoen euro omzet opgeleverd.