Nieuws
 Het Middelpunt van Nederland in het Lunterse bos is sinds woensdag 6 juli duidelijker te vinden op De Goudsberg en staat daardoor ook beter op de kaart.
De steen werd ‘rechtgezet’ en de plek is met een ijzeren cirkel daaromheen véél markanter geworden.
Vernieuwde_Middelpunt_van_Nederland
Lunteranen Gert van Harn en Maas van Veldhuizen stortten zich op de uitvoering. Edervener Bram ten Ham leverde het plaatwerk en de constructie.
,,Het was heel leuk om te doen. Er komt nog een grondlaag op het zand in de dubbele cirkel, waarna er gras wordt ingezaaid. Bovendien moeten we de omgeving nog afwerken. Dat zijn de kersen op de taart. Het is toch het Middelpunt van Nederland, daarom vind ik het belangrijk dat het mooi wordt”, licht Van Harn toe. Hij zal er zelf best vaak te vinden zijn, vermoedt de Lunteraan. ,,En je doet dit toch voor je nabestaanden. Het is heel duurzaam gemaakt, dus dit staat er voor minimaal honderd jaar.”
‘Hé, wat is daar?’
Van Harn liep in het proces niet tegen problemen aan. ,,We moesten wel eerst de wegen banen om boven te komen. Het is allemaal heel goed verlopen.”
Vernieuwde_Middelpunt_van_Nederland2
,,Het heeft nu echt een uitstraling van een middelpunt”, zegt Ab Welgraven, voorzitter van het Luntersch Buurtbosch. ,,Het staal gaat roesten, maar past qua kleur en materiaal heel mooi bij de omgeving. Als je vanaf het Berkenlaantje aan komt lopen, denk je ‘Hé, wat is daar?’ Wanneer je dan binnen de cirkel komt en je ziet die stenen liggen, sta je echt in iets moois. Er is heel wat gesnoeid om zichtlijnen te creëren. Hiervoor zijn de oude tekeningen van de beroemde architect Jan-Willem Dinger gebruikt. Hij heeft ook de Notarisbank ontworpen die hier vlakbij staat. Bij helder weer kun je de windmolens van Zeewolde zelfs zien.”
Welgraven wijst ook op de andere locaties rond de Goudsberg waar in 2016 veel gebeurd is, zoals het nieuwe ‘Hessenhut’-object dat er is gekomen. ,,In de Zandgroeve wilden we eerst de aardlagen zichtbaar maken. Maar na boringen bleek dit niet interessant om een verhaal over de IJstijd tot nu toe te vertellen. Nu maken we in een helling, die meer open wordt gemaakt, een stalen trap, waarmee je door de tijd heen loopt, met beelden als de mammoet met tekst. Daar zit echt een idee achter.”
Vijftien kijkers
Welgraven wijst ook nog op het wandelnetwerk met routes die duidelijk aangegeven worden met duurzame bordjes, zoals het rondje Middelpunt.
,,Dan kom je natuurlijk langs het Middelpunt, zie je de Hessenhut, Notarisbank en ga je de groeve in. Er komen ook vijftien kijkers, gemaakt in de ouderwetse retro-design stijl. Je kijkt erin en draait aan een cilinder, waarmee je acht platen ziet en zo het verhaal wordt verteld, ook op plekken als de Koepel, de Germaanse Put en het Pinetum. In Arnhem heb je het Openluchtmuseum, waar alles naar toe is gebracht, maar in Lunteren ligt het gewoon, relatief dicht bij elkaar.”