Nieuws
 Het zal ongeveer als volgt zijn gegaan. Bij Van Silfhout zitten ze aan de koffie en het gesprek gaat richting de winkel: “Hoe lang bestaat deze eigenlijk?”
Van_Silfhout_Mode_is_een_jaar_jonger_en_bestaat_volgende_week_135_jaar
Na enige tijd in de familiearchieven te hebben gedoken wordt er een verrassende ontdekking gedaan. Het originele koopcontract komt boven water. Dit is nog ondertekend door notaris Van den Ham (de oprichter van het Luntersche Buurtbosch de bouwer van De Koepel).
Daaruit blijkt dat in 1881 Albertus van Silfhout (getrouwd met Grietje Tünter) voor 1.800 gulden een pandje kocht aan de Dorpsstraat in Lunteren. Hierin startte zijn zoon Evert Jan (getrouwd met Johanna Clazina van Wijk) met de verkoop van manufacturen en stoffen.
De passeerdatum van de koopakte heeft binnen de familie Van Silfhout enige verbazing gewekt. Want tot dan werd er vanuit gegaan dat dit een jaar eerder was gebeurd. Maar uit de originele koopacte (nog met een lakzegel bezegeld) staat de onuitwisbare datum: 19 juli 1881. Dit is volgende week dinsdag (19 juli) 135 jaar geleden.
Een bijzonder jubileum waar in de winkel niet aan voorbij zal worden gegaan, maar waaraan verder geen bijzondere aandacht wordt gegeven.
Van_Silfhout_Mode_is_een_jaar_jonger_en_bestaat_volgende_week_135_jaar_1
Familiebedrijf
Evert Jan van Silfhout en Johanna Clazina van Wijk waren de oprichters en de overgrootouders van René van Silfhout. Samen met z’n vrouw Roelie van der Vliet vormt hij de vierde generatie Van Silfhout van dit Lunterse familiebedrijf.
Het is nog steeds gevestigd in het pand dat in 1881 werd aangekocht.
Om het chronologisch op een rijtje te zetten; de tweede generatie werd gevormd door Reijer van Silfhout, die getrouwd was met Evertje Bouwman. De vader van René, Gerrit Jan van Silfhout, getrouwd met Alie de Man, vormde de volgende generatie.
Met deze opsomming komt automatisch de volgende generatie in beeld. René ziet zijn opvolging vooralsnog niet op z’n deur kloppen.
“Van mijn kinderen heeft nog niemand te kennen gegeven in het bedrijf te willen stappen.”
Maar hij moet erkennen dat ook hij in eerste instantie zich niet geroepen voelde om in het familiebedrijf te stappen.
Van_Silfhout_Mode_is_een_jaar_jonger_en_bestaat_volgende_week_135_jaar_2
Ja of nee
Onderwijzer leek zijn roeping en hij volgde een opleiding in die richting. Zijn vier broers voelden er ook weinig voor en hadden al een andere vakrichting gekozen. Het overlijden van z’n vader, in 1975, zou het leven van René een andere wending geven. Hij besloot de opvolger van z’n vader te worden. Een jaar eerder was hij al regelmatig in de winkel aan de Dorpsstraat te vinden. Het modevak begon z’n interesse te wekken.
Met het overlijden van z’n vader werd hij voor de keuze gesteld. “Het was ja, of nee.”
Inmiddels heeft de modezaak onder zijn leiding een aantal veranderingen ondergaan. In de ruim veertig jaar is het uitgegroeid van een algemene textiel winkel tot een modewinkel die tot in de verre omtrek een zeer goede naam heeft opgebouwd in de dameskleding.
Textielwinkel
Van_Silfhout_Mode_is_een_jaar_jonger_en_bestaat_volgende_week_135_jaar_3
De grondlegger van het bedrijf, Evert Jan van Silfhout, ging met z’n manufacturen de boer op. Hij maakte kleding bij de mensen. Ook zijn zoon Reijer heeft nog bij menige boerenhoeve aangeklopt om z’n waar te slijten. Achter de winkel aan de Dorpsstraat hield hij nog een varken en was hij ook thuis in het timmermansvak, want in de crisisjaren 1920-1930 was het geen vetpot.
Na de oorlog ging het de manufacturenwinkel Van Silfhout meer en meer voor de wind.
Tot aan de komst van René in de winkel (1974) was het een echte textielwinkel. Van bandgaren tot knopen en van handdoeken en theedoeken tot truitjes en vesten, eigenlijk alles op het gebied van textiel was er te koop.
Langzamerhand ging het richting de confectie en de echte doorbraak kwam eind jaren zeventig.
Verbouwing
Het interieur van het winkelpand werd geheel vernieuwd en men ging verder onder de naam ‘First Lady’. De stijl van de winkel werd hierop aangepast. Ook het assortiment onderging een grondige metamorfose. Het textiel ging eruit en naast dameskleding, konden terecht bij het ‘First Lady’ concept van Van Silfhout. In 1978 was Van Silfhout één van de eersten in het land die met dit concept naar buiten trad.
Een tweede verbouwing onderging de winkel in 1984. Toen werd de winkel vergroot naar de huidige omvang. De laatste verbouwing vond in 2003 plaats. De pui van de winkel kreeg een nieuwe, modernere uitstraling. Dat geheel past in het sfeerbeeld van het Lunterse centrum.
Breed publiek
Sinds 2012 is gekozen voor de verkoop van alleen dameskleding. Het assortiment werd hierop aangepast en sindsdien ‘werd ‘Van Silfhout Mode’ een begrip tot ver buiten de Lunterse grenzen. Dit werd bereikt met hard werken en inspelen op de behoeften van klanten. Momenteel is de trend kleurig dat een breed publiek aanspreekt.
Het digitale tijdperk heeft er ook zijn intrede gedaan. Zij het nog mondjesmaat. ‘Van Silfhout Mode’ is te volgen via Facebook, maar over een internet webshop wordt nog nagedacht. “We zijn hier nog niet helemaal uit”, laat René weten.
Benadrukt wordt dat zonder gemotiveerde en deskundige medewerksters het niet mogelijk was om 135 jaar klanten tevreden de winkel te zien verlaten.
De medewerksters van dit moment zijn: Janette, Reina, Marrigje, Anneke, Gea, Marion, Ria, Gerda, Roelie.
Fundering
Een familiebedrijf dat 135 jaar thuis is in de textiel en mode is een unicum. Dat het bedrijf nog eens eenzelfde periode op hetzelfde adres is gevestigd is een tweede bijzonderheid. Het kan niet anders dan dat de funderingen van het pand, dat in de 19e eeuw was aangekocht door Albertus van Silfhout, van een uitstekende kwaliteit zijn geweest, want het heeft meer dan 135 jaar het pand gedragen, waarin de huidige generatie Van Silfhout met plezier woont en werkt.
Bij de foto’s: links midden: Het pand anno 1880. Links onder: René en Roelie openen 1984 na een grote verbouwing de winkel. Gadegeslagen door de kinderen Irma, Gertjan en Lianne. Foto rechts boven: De bewuste koopacte. Rechts midden: Het interieur na de verbouwing in 1948. Foto rechts onder: Van Silfhout Mode anno 2016. Origineel koopcontract uit 1881 vormt het bewijs:
Van Silfhout Mode is een jaar jonger en bestaat volgende week 135 jaar