Nieuws
Niets is mooi genoeg voor de arbeider, die al zo lang zonder schoonheid heeft moeten leven”. Een prachtige uitspraak van Michel de Klerk. Architect De Klerk behoorde tot de Amsterdamse School. Een groep architecten, die rond 1920 uitbundig de dynamiek en de structuur van de architectuur tot uiting bracht. Dat gebeurde met expressieve kleuren en materialen en rijke versieringen. De Spaarndammerbuurt in Amsterdam is een geweldig voorbeeld van het idealisme van De Klerk: “zo kon de arbeider in schoonheid leven.”
 
Uniek_bezoek_Spaarndammer
Museum Het Schip in Amsterdam.
 
Aan het woord is Martinus van Milt uit Lunteren. Hij is specialist in restauratie en reinigen van monumentale gevels, ornamenten en beelden en betrokken bij projecten in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam. Samen met Vrijzinnig Lunteren organiseert Van Milt op 12 september een excursie naar die bijzondere plek in Amsterdam.
 
Martinus van Milt is een bevlogen restaurateur, die in 1983 in Lunteren zijn eigen bedrijf ‘Van Milt Restaurateurs’, startte. In 2000 kwam zoon Hugo erbij en in 2008 werd het bedrijf onderdeel van de Takkenkamp-groep. Een groep van gespecialiseerde aannemers, die gezamenlijk en met behoud van eigen identiteit, ambachtelijk actief zijn in de renovatie, isolatie en restauratie. ‘Van Milt Restaurateurs’ behoort ondertussen tot de top op het terrein van restauratie van historisch metselwerk.
 
“De ambachtelijkheid van het vak vind ik zo mooi. Om tot de essentie van een bouwwerk of beeld door te dringen, vraagt studie. Zo ook in de Spaarndammerbuurt: wat dreef die architecten van de ‘Amsterdamse School’? Waarom kwam het rond 1920 tot wat zij toen ontwierpen en bouwden? Pas als je dat weet, kun je bouwwerken restaureren. Dan kun je de juiste materialen vinden en ‘in de geest van toen’, aan de slag gaan.
 
“Als ik mijzelf zo hoor praten, lijkt het bijna een religie, dat restaureren”, lacht hij uitbundig. “Daarom ook die verbinding met Vrijzinnig Lunteren, de open geloofsgemeenschap NPB, met wie ik samen de excursie organiseer.”
 
‘Museum Het Schip’ is de centrale plek tijdens de excursie op woensdag 12 september. Het museum is opgenomen in het fabelachtige woningbouwcomplex ontworpen door Michel de Klerk in Amsterdam West. Het expressionistische woningblok is wereldberoemd en wordt in de volksmond ‘Het Schip’ genoemd. Het Schip wordt nog steeds bewoond en het museum is gevestigd in verschillende delen van het gebouw, waar je ook kunt zien hoe men voor en na de woningwet was gehuisvest.
 
“Het wordt een bijzondere dag, 12 september. En ik vind het geweldig dat Vrijzinnig Lunteren de excursie in het activiteitenprogramma heeft opgenomen”, sluit Martinus van Milt af.
 
Programma 12 september:
- 09.15 uur verzamelen bij het Witte Kerkje in de Dr. Kimmijserlaan 28 te Lunteren. Na de busreis naar Amsterdam en aankomst in museum ‘Het Schip’, drinken we koffie/thee.
- 2 unieke lezingen (elk van een half uur), waarvan één door de directrice van ‘Het Schip’, de ander door Martinus van Milt.
- Na de lunch in het museumrestaurant, is er een rondleiding o.l.v. een deskundige gids van het museum Het Schip.
- Gelegenheid om het museum te bezoeken, waarin een permanente tentoonstelling met objecten van de Amsterdamse School is ingericht. Zo is er een volledig naar het jaar 1900 gereconstrueerd postkantoor, museumwoning en een krottenwoning, die destijds door arbeiders werd bewoond.
- Na een koffie-/theepauze vertrek per bus naar Lunteren met als verwachte aankomsttijd 16.30 uur.
 
U kunt deze excursie meemaken. De kosten bedragen € 37,50 (met museumkaart) of € 50,- (zonder museumkaart). Opgeven doet u door een e-mail te sturen vóór 3 september aan Johanna Scholte via het adres: jsm.scholte@gmail.com
Meer informatie op de website www.vrijzinniglunteren.nl
Onder de ‘culturele activiteiten’ vindt u alles over de excursie van 12 september.