Nieuws
Door Henk de Rooy
 
Vrij zijn als een vogel in de lucht. Wie denkt daar weleens aan. Los van alle dingen, Nederland bezien van bovenaf. In alle rust en ontspanning.
Tijmen Wolff uit Lunteren heeft zijn droom waargemaakt. Sinds de zomer van 2018 kan hij alleen de lucht in. Als zweefvlieger wel te verstaan. Als veertien jarige! Zijn brevet kreeg hij op zijn verjaardag, 10 mei dit jaar.
 
Hiermee is Tijmen de jongste zweefvlieg brevethouder van Nederland. Een bijzonder prestatie, al valt ook in dit geval de appel niet ver van de boom. Zijn opa Dirk en zijn vader Joost zijn fervente zweefvliegers. De familie kent niet minder dan zes personen die met de regelmaat van de klok zich omhoog laten trekken de blauwe lucht tegemoet.
 
Als een vorst
Wat maakt het zweefvliegen zo bijzonder. Tijmen: “Je denkt even nergens aan. Het is genieten van wat je ziet.”
Hij vliegt er tussen de vogels soms komt er een buizerd even buurten bij die vreemde vogel in de lucht. Zweefvlieger genieten hiervan en van het weidse uitzicht dat zich voor naast en onder hen zich ontvouwd. “Door de glazen kap heb ik vrij uitzicht naar alle kanten. Daar geniet ik van.” Zweefvliegers zitten dan ook als een ‘vorst’ in hun cabine.
Voordat een zweefvliegtuig de lucht in gaat mag de piloot het maximum gewicht van 110 kilo niet overtreffen. Tijmen is met zijn 14 jaar te licht, daarom is zijn toestel bij elke vlucht met 70 kilo extra verzwaard.
Tijmen mag sinds zijn verjaardag alleen de lucht in. Passagiers mag hij (nog) niet meenemen en een andere beperking is de actieradius. Deze bedraagt 15 kilometer en de maximale vlieghoogte is voor hem 1.500 meter.
 
Zandverstuivingen
Bij het halen van een brevet komt het een en ander kijken. De toekomstige piloot dient medisch gekeurd te zijn, een pittige theoretische cursus te doorlopen, voordat hij het eens mag gaan proberen.
Voordat een piloot alleen het luchtruim kan kiezen dient deze minimaal 50 instructiestarts (onder leiding van een instructeur) te hebben gemaakt. Maar wanneer je eenmaal zelfstandig de lucht ingaat dan blijft ‘Terlet’ trekken.
Hier is, sinds 1935, de Gelderse Zweefvliegclub (250 leden) gestationeerd. In de jaren twintig van de vorige eeuw waren de meeste zweefvliegclubs te vinden langs de kust.
Doordat Schiphol de nationale luchthaven werd en het aantal vliegbewegingen drastisch toenam, moesten de zweefvliegclubs uitwijken, het land in. Op deze wijze is vliegveld ‘Terlet’ bij Arnhem ontstaan. De vele zandverstuivingen compenseerden de duinen aan de kust. Belangrijk voor de thermiek, de opstijgende warme lucht die zweefvliegtuigen dragen in de lucht.
 
Met elkaar
Wie denkt dat zweefvliegers een elitair clubje vormen, slaat de plank geheel mis. “Het is een sport die je met elkaar doet”, laat Dirk Wolff weten. “Alle geledingen uit de maatschappij kom je er tegen. De bankdirecteur staat naast een schoolmeester de kabels terug te brengen. Een schooljongen overlegt bij het onderhoud met een vertegenwoordiger. Ga zo maar door. Ook het onderhoud aan het terrein komt voor rekening van de leden. Je helpt en je hebt elkaar ook nodig!” Het terrein is in bezit van Staatsbosbeheer, vroeger was het terrein van de zweefvliegclub in het bezit van een freule uit Arnhem.
Staat de zomerperiode veelal in het teken van het vliegen, de winter wordt gebruikt voor het onderhoud aan de vliegtuigen. Ook de cursussen worden in deze periode gegeven. Een vliegseizoen loopt van 1 maart tot 1 november.
 
Lunteren C1
Zweefvliegen is mooi en in zijn vriendenkring zijn ze er wel aan gewend, dat Tijmen zich soms in hogere sferen bevindt. Maar als een rasechte Lunteraan staat hij met beide benen op de Veluwse grond.
Voetbal is zijn tweede passie en in Lunteren C1 weet hij zijn mannetje te staan. Op de avond van de afspraak, moest de Lunterse Krant maar even wachten, totdat de training afgelopen was.
Het duurt nog even, maar Tijmen kijkt alweer met verlangen naar de eerste dag dat de thermiek goed is en het weer aangenaam. Dan kan hij en met heb vele honderden zweefvliegers weer de lucht in getrokken worden.
Om daar dan, vrij als een vogel, het aardse te bezien.