Nieuws
Door Henk de Rooy
 
Tien jaar geleden zijn Hennie en Corné begonnen met ‘Stal Veldhoeve’. Zaterdag 24 juni wordt dit gevierd met een open dag, waarbij iedereen van harte welkom is. Terwijl Hennie de dagelijkse gang van zaken regelt m.b.t. de paarden, is Corné actief met zijn ‘Hoveniersbedrijf Veldjesgraaf’. Daarnaast maakt hij paarden zadelmak en trainen ze samen de paarden voor de keuring.
 
Wederzijds respect voor mens en dier
Het is even opletten op de Bisschopweg in Lunteren, maar al snel is de dam gevonden. Een lang pas voert de weilanden in om uit te komen in de rust en ruimte bij ‘Stal Veldhoeve’. In de verte zorgt de A30 voor beweging in het Hollandse weideland. Dichterbij zijn het de vele paarden die de aandacht vragen.
Het zijn ook de paarden geweest die Hennie en Corné bij elkaar brachten. Samen hebben ze tien jaar geleden de huidige locatie met het bijbehorende land kunnen kopen. Sindsdien is ‘Stal Veldhoeve’ uitgegroeid tot de huidige vorm, waar kleinschaligheid, het gemoedelijke, kwaliteit en de laagdrempeligheid de basis zijn. Het belangrijkste is wel: Wederzijds respect voor mens en dier.
 
Kleinschalig
“Het was een buurmeisje dat bij ons aanklopte voor les. En daarmee is het eigenlijk begonnen. Wat mij naar verloop van tijd opviel dat een paard heel verschillend reageert op wie hem berijdt. Bij de één is het heel rustig, en bij een andere ruiter niet meer voorwaarts of juist heel schrikkerig. In die zelfde periode kwam ik in aanraking met “coaching met paarden”. Er ging een wereld voor me open. “Dat is het moment geweest dat ik dacht om paardencoach te worden omdat ik ervaarde wat je ermee kan bereiken”
Hennie ging zich er meer in verdiepen en na de opleidingen is ze inmiddels zover dat zij hiermee verder wilt gaan.
De genoemde kleinschaligheid en het gemoedelijke vormen hiervoor een ideale basis. “Dit is het nu geworden”. Met deze manier van coachen word een beroep gedaan op de natuur van het paard, kudde en vlucht dier. Ze reageren d.m.v. lichaamstaal op elkaar maar ook op mensen. Dit is hun manier van communiceren. De coach vertaald de reacties van het paard. Hierdoor ontstaan inzichten die toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk.
Tijdens het coachen werkt de deelnemer met en zonder opdrachten naast het paard. Het is een goede werkwijze voor bijv. kinderen met een diagnose, gedrags- problemen en div. andere vraagstukken. Ook volwassenen zijn welkom in dit traject.”
 
Tinkers/Irish Cob
De grote liefde voor paarden uit zich in een bijzonder fokprogramma met Tinkers/Irish Cob. Onlangs is het eerste veulentje geboren van de eigen goedgekeurde hengst ‘Jelani’s Ikenna Legacy of Chakotay’ (Ike).
“Het is een mooie en goudeerlijke hengst. Hij is geselecteerd op maat en luxe. De bouw is slank en prachtige sokken.
Ook de naam van deze jonggeborene vergt enig schrijfwerk: ‘Veldhoeve’s Kristiana-Kelby G.C.’ (Krissy)”.
 
Zaterdag 24 juni is men welkom aan de Bisschopweg 17a bij ‘Stal Veldhoeve’ om kennis te komen maken. Tussen 10.00 en 16.00 uur is er een gevarieerd programma met o.a. demo paardrijles, hengstenshow met Tinkers/Irish Cob en Osteopathie voor paarden. Ook de kinderen kunnen zich uitstekend vermaken. Zie voor het volledige programma: www.stalveldhoeve.nl