Nieuws
Zij is de enige in Lutneren die burgermeesters in hun onderbroek in de voorkamer heeft gehad. Sjaantje uit de Molenpol, want over haar hebben we het, kleedt al jaren de burgermeesters voor de Oud Lutnerse Dag. Deze dag zit haar in het bloed, wan al vanaf het eerste begin is Sjaantje erbij.
Zaterdag werd zij, ten overstaan van en afgelaten Nieuwe Erf, benoemd tot de Bovenste Beste Burger van Lunteren. Veertig jaar lang was de kersverse BBB betrokken bij de Oud Lunterse Dag.
sjaantje_1 
Zaterdag werd Sjaantje vergezeld door dochter Yvonne, die eigenlijk ook een jubileum vierde.
“Yvonne was op 5 april geboren en in augustus, tijdens de eerste optocht, ging zij mee in de kinderwagen. Weet je wat zo leuk was: bijna alle kinderen gingen als ‘Ot en Sien’. Dat kwam zo: De Julianaschool bestond toen 75 jaar en voor dit feest waren alle kinderen toen uitgedost als ‘Ot en Sien’.”
Een groot deel van de kleren kwam, toen al(!), bij Sjaantje vandaan. “Ik was altijd met lapjes bezig, als kind al. En ook nu maakt ik veel kleren zelf. Ben altijd bezig.”
Na haar huldiging werd ook nog even uitleg gegeven over hoe haar rok in elkaar gezet was. Dit tot hilariteit van het publiek en de aanwezigen op het podium. “Ik heb die rok al wel 25 jaar, maar deze is van echte Moiré en meer dan honderd jaar oud. Het is een stijve stof en nog nooit gewassen. Oude kleding mag je niet wassen. Gewoon uithagen in de dauw, dat ik het beste.”
sjaantje 
De Oud Lunterse Dag loopt als een rode draad door het leven van Sjaantje. Elk jaar is de gehele familie present en loopt het breed uitwaaierend over de straat mee in de ‘Reutemeteut’. In de eerste jaren ging de familie als zigeuners en niet in oude afgesleten kleren, maar fris en fleurig zwierden zij mee.
Op de keukentafel in de Molenpol komen de foto’s tevoorschijn. Veertig jaar ‘Reutemeteut’ en Oud Lunterse Dag trekken voorbij. Het is bij Sjaantje een historische schatkamer, waar oude gebruiken en gewoonten worden gekoesterd. Om deze door te geven aan het nageslacht.
 
Een ander onderdeel waar de nieuwe BBB zich volledig voor geeft is het Volkstoneel dat op de vrijdagavond plaatsvindt. Het jubileum was voor een aantal oudgedienden een mooei gelegenheid om er een punt achter te zetten.
Ook Sjaantje heeft vrijdagavond voor het laatst op het ‘toneel’ van de muziektent gestaan.
“Jennie, Hennie, Jan en Jobje stopten ermee en ik vond het ook wel mooi geweest. Ik heb er altijd met veel plezier aan meegewerkt en heel veel lol gehad. Het was altijd gezellig.”
Het toneel mag dan tot het verleden behoren, maar met de ‘Reutemeteut’op de Oud Lunterse Dag blijft Sjaantje meedoen. Volgend jaar weer omringd door haar familie tijdens de 41e OLD.