Nieuws
Een rechtsbijstandverzekering voor particulieren kan dekking bieden op vele rechtsgebieden. U kunt hierbij denken aan juridische conflicten tussen werkgever en werknemer, schade en letsel ontstaan in het verkeer, geschillen met betrekking tot de eigen woning, maar óók letselschade ontstaan buiten het verkeer.
Letselschade ontstaan op de skipiste
Begin dit jaar werden wij gebeld door de partner van een relatie. Zij was tijdens de wintersportvakantie in Oostenrijk op de rand van de piste onderuit geskied met ernstig letsel tot gevolg. De tegenpartij had de Duitse nationaliteit. Aangezien het ongeval op de piste in Oostenrijk heeft plaatsgevonden, is Oostenrijks recht van toepassing. Daarnaast is er dus een tegenpartij die niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Er was een politierapport opgesteld en het leek erop dat de Duitse tegenpartij juridisch aansprakelijk was te stellen. Het vervoer met de ambulance vanaf de piste naar het ziekenhuis in Oostenrijk, de repatriëring naar Nederland en alle medische kosten waren gedekt op de Nederlandse ziektekostenverzekering en op de doorlopende reisverzekering.
 
Wat te doen met de gevolgschade
Al vrij snel bleek dat relatie volledig zou kunnen herstellen, maar dat er maanden van revalidatie aan vooraf zouden gaan. Zij was zelfstandig IT-consultant en werd door verschillende opdrachtgevers op projectbasis ingehuurd. Haar inkomen was de afgelopen jaren fors toegenomen. Door haar letsel was dit nu ineens op losse schroeven komen te staan. Relatie wist niet waar ze moest beginnen. De tegenpartij was aansprakelijk maar er moest een Oostenrijkse advocaat worden ingeschakeld. Daarnaast moest de (financiële) gevolgschade van haar letsel in kaart worden gebracht. Bij de start van haar bedrijf had zij er bewust voor gekozen om geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, omdat haar partner fulltime in loondienst was. Het was dus van belang dat haar inkomensderving zou worden verhaald op de aansprakelijke partij.
 
Nadat relatie weer terug was in Nederland, hebben wij haar gewezen op de dekking in de particuliere rechtsbijstandverzekering. Dit was voor haar een hele geruststelling. De rechtsbijstandverzekering had een Oostenrijkse advocaat ingeschakeld om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Ook werd er gestart met het in kaart brengen van de gevolgschade van haar letsel. Het zou een langdurig traject worden, omdat de volledige schade pas in kaart kan worden gebracht zodra zij volledig is hersteld. In de tussentijd houdt de Oostenrijkse advocaat zich bezig met de juridische procedure en het opeisen van een voorschot op de nader te bepalen definitieve claim.
Met vragen over dit onderwerp of andere vragen over belastingen, verzekeringen of notariële zaken bent u van harte welkom op het inloopspreekuur voor gratis advies. Het eerstvolgende inloopspreekuur vindt plaats op vrijdag 28 september van 16.00 - 17.00 uur in het Westhoffhuis en wordt aangeboden door Assurantiekantoor De Groot, Van Putten Van Apeldoorn notarissen en Onderweegs & De Groot Accountants en Adviseurs.
Evelien van den Broek, Assurantiekantoor De Groot