Nieuws
Wat is het effect van een gezonde schoollunch op het eetgedrag van kinderen? Dit en meer wordt onderzocht in het project ‘Gezonde Schoollunch’ waar drie basisscholen in Nederland aan meedoen. De kinderen mogen elke dag kiezen uit een lunchbuffet dat bestaat uit volkorenbrood, gezond beleg, groente, water, melk en karnemelk. Een paar keer per week is er wat extra’s zoals soep, salade, een eitje of fruit (De lunch volgt de richtlijnen Goede Voeding).
Maandagochtend 29 oktober werd de eerste gezonde schoollunch geserveerd op basisschool de Triangel in Lunteren.
Project_Gezonde_Schoollunch_op_de_Triangel 
Het onderzoek
Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam doen met verschillende partners onderzoek naar een gezonde schoollunch. Vanaf vandaag tot aan de meivakantie krijgen kinderen op drie basisscholen, waaronder de Triangel, tijdens de lunchpauze een gezonde lunch aangeboden.
De onderzoekers willen in kaart brengen wat en hoeveel kinderen gemiddeld eten van een gezonde zelfsmeerlunch. Verder bekijken ze of kinderen na een gezonde lunch ook buiten schooltijd anders gaan eten.
Project_Gezonde_Schoollunch_op_de_Triangel_1 
Waarom een gezonde lunch op school?
Slechts één op de vier kinderen van 1 tot 12 jaar eet voldoende fruit en groente (CBS, 2017). Melk en yoghurt worden steeds vaker vervangen door alternatieven met veel suiker. Ook zijn er grote verschillen in de samenstelling en kwaliteit van de meegebrachte broodtrommels tussen kinderen op school en tussen scholen onderling.
Monique Vingerhoeds (WUR), projectleider ‘Gezonde Schoollunch’: “Gezonde voeding is belangrijk voor de gezondheid en prestaties van kinderen. Bovendien kunnen kinderen dankzij een gezonde schoollunch op jonge leeftijd leren om gezond te eten. Jong geleerd is oud gedaan!”.
 
Gezonde scholen in Ede
Wethouder Meijer: “Dit is wat ik wil als wethouder Food en Jeugd: Gezond en bewust eten voor kinderen op school. Op die manier stimuleer je gezonde voeding en maak je kinderen hier gelijk bewust van. Prachtig dat de Triangel meedoet aan dit landelijke onderzoek. Zo leren kinderen naast rekenen en taal ook wat gezonde voeding is. Dat stimuleren wij als gemeente Ede natuurlijk maar al te graag.”
 
Gemeente Ede is partner binnen dit project en werkt al jaren aan gezond en duurzaam voedselbeleid. Een onderdeel hiervan is structureel voedselonderwijs en een gezonde voedselomgeving op alle basisscholen in Ede. Scholen kunnen ondersteuning aanvragen via de gemeente om hieraan te werken. Een aantal scholen in Ede is al bezig met een Gezonde School-aanpak.