Nieuws
De Goudsberg middelpunt van Nederland.
 
Aan de westzijde van de Veluwe ligt dit overgangsgebied tussen Nationaal Park de Hoge Veluwe en de Geldersche Vallei, in het buitengebied van de gemeente Ede en aan de rand van de dorpskern Lunteren.
de_gousberg
De uitzonderlijke situatie van het gebied schuilt in de vele bijzonderheden die relatief dicht bij elkaar liggen. Op korte afstand kan een reis door de tijd worden gemaakt, sporen van de IJstijden, IJzertijd, Middeleeuwen, 19e eeuw en eerste helft 20e eeuw zijn hier te vinden. Het verhaal van Nederland op gebied van natuur en landschap wordt hier voor een belangrijk deel aan de hand van fysieke plekken geïllustreerd en beleefbaar gemaakt. Op deze plekken worden ruimte en tijd met elkaar in verband gebracht. Het Middelpunt van Nederland is daarom niet alleen een fysiek punt in het gebied, maar staat ook symbool voor de verschillende verhalen die hier samenkomen. Verhalen over natuur en landschap, sporen van voormalig landgebruik, recreatie en educatie. Verschillende routes ontsluiten de verhalen. Het gebied is ook sterk gevormd vanuit verschillende lokale initiatieven. Een goed voorbeeld daarvan is Het Luntersche Buurtbos met museum Oud-Lunteren. Een speciaal in het leven geroepen platform De Goudsberg, dat bestaat uit bewoners, ondernemers en grondeigenaren, zal nieuwe ontwikkelingen begeleiden.
 
Doe mee!
 
Op dit platform kun je je stem uitbrengen voor de publieksprijs van de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit. Kies in de menubalk voor de optie Stem. Je kunt ook een reactie plaatsen bij een van de 13 genomineerde gebieden. Hiervoor moet je je wel aanmelden