Nieuws
Zaterdag 9 september vindt het jaarlijks terugkerend ‘Lunters Daagje Peerdsturen’ voor de 26e keer plaats. Ook dit jaar is de belangstelling bij de deelnemers weer groot.
Bijzonder is het grote aantal inschrijvingen van jonge menners. Dit betekent dat de mensport aan het verjongen is en dat dit evenement bij uitstek geschikt is om als jonge menner kennis te maken met het rijden van samengestelde men-wedstrijden.
Zoals gebruikelijk wordt de men-wedstrijd in en rondom de zandgroeve ‘De Goudsberg’ aan de Hessenweg in Lunteren gehouden.
Lunters_Daagje_Peerdsturen-3
 
Ook nu weer kunnen de deelnemers en toeschouwers in een prachtige omgeving genieten van deze vorm van de paardensport. Zowel paarden als pony’s doen hieraan mee als enkelspan, tweespan, tandem of vierspan. Als eerste onderdeel van de men-wedstrijd moeten zij een wegtraject van zo’n acht kilometer, afwisselend in stap en draf, door de mooie uitgestrekte Lunterse bossen en landerijen afleggen.
Via de steile zuidhelling komen de aanspanningen weer terug in de zandgroeve wat altijd weer zorgt voor mooie plaatjes. Hierna volgt de dressuurproef en een vaardigheidsparcours.
 
Nadat de aanspanning een veterinaire controle heeft ondergaan mag de eerste deelnemer om 08.00 uur van start gaan voor het wegtraject. Met steeds een tussenpauze van zo’n zes minuten volgen daarna de overige deelnemers. Rond 09.00 uur begint de eerste aanspanning aan het afleggen van haar dressuurproef op het hoofdterrein. Daarna volgt het rijden van een vaardigheidsparcours binnen een vastgestelde tijdslimiet.
Vanaf ongeveer 10.00 uur begint men aan het laatste onderdeel van deze samengestelde menwedstrijd.
Bij dit onderdeel, het in een bepaalde volgorde rijden van poorten in een 6-tal hindernissen, is de stijgende spanning bij deelnemers en publiek voelbaar. Voor de bezoekers een mooie gelegenheid om de aanspanningen van dichtbij in volle actie te zien.
 
Met name de zesde hindernis, met de waterpartij, zorgt vaak voor spectaculaire beelden, en levert niet zelden een nat pak op voor de deelnemer.
Van de deelnemers wordt het nodige aan inzicht en vaardigheid gevraagd. Maar uitgangspunt is en blijft nog steeds een paard-vriendelijk gedrag. Ieder jaar weer wordt er door de deelnemers enthousiast en sportief gestreden om de mooiste plaatsingen. Uiteindelijk mag elke deelnemer aan het eind van de middag een mooie beker in ontvangst nemen. Wie neemt dit jaar de felbegeerde wisselbeker mee naar huis voor de volgens de jury’s meest getoonde paard-vriendelijkheid in alle wedstrijdonderdelen?
 
De toegang tot de zandgroeve en het parkeren is gratis. ‘Stichting Peerdsturen’ uit Lunteren nodigt u van harte uit om mee te komen genieten van deze mooie paardensport!