Nieuws
Lunters Daagje Peerdsturen  in 25 jaar van een activiteit naar een begrip
 
 Een evenement dat niet meer is weg te denken uit het “men-wereldje” in Midden Nederland.
 
Tot 1990 werd door de Vereniging De Stichtse Aanspanning uit Doorn jaarlijks een samengestelde Menwedstrijd in Lunteren gehouden. Deze wedstrijd was een van de 7 die meetelden voor het Nederlands kampioenschap. Heel veel menners en meerdere latere nationale en internationale kampioenen hebben toen al mogen kennismaken met al het moois dat Lunteren hiervoor te bieden heeft.
Lunters_Daagje_Peerdsturen-2 
Echter de eisen van de bond voor het organiseren van een wedstrijd werden dusdanig zwaar dat de Stichtse Aanspanning in 1990 besloot hiermee te stoppen.
 
De betrokken organisatoren en vrijwilligers uit Lunteren en omgeving vonden het jammer dat alle opgedane kennis en ervaring en voorhanden voorzieningen in combinatie met de beschikbare terreinen binnen korte tijd verloren zouden gaan.
 
En op dat moment werd het idee van een doorstart in de vorm van een zogenaamde “vrije” wedstrijd geboren.
 
Zij besloten om voortaan eenmaal per jaar een evenement te organiseren welke niet onder supervisie stond van de bond, maar wel alle onderdelen en facetten van een normale bondswedstrijd in zich had. Elke menner die op een verantwoorde en paard vriendelijke wijze met zijn aanspanning omging was van harte welkom. Volgens het motto “Plezier voor Mens en Dier” waren de behaalde plaatsingen van ondergeschikt belang. Voor elke deelnemer stond er een beker klaar staan en de poedelprijs moest opvallen door een extra grote beker als aanmoedigingsprijs. 
 
Had je deelgenomen aan deze dag dan kon je dat tonen als de trotse bezitter van een speciale pet.
 
Tot op de dag van vandaag is er niet getornd aan deze basis gedachtes.
 
Om naar buiten de juiste herkenning te verkrijgen werd gekozen voor de naam “Het Lunters Daagje Peerdsturen”.
 
Ondanks een minimum aan externe publiciteit is er vanaf het beging steeds sprake geweest van een ruime overtekening van het aantal beschikbare startplaatsen. Veel deelnemers zag men regelmatig terugkomen, maar de organisatie werd ook jaarlijks verrast door de grote groep van nieuwe, veelal jonge deelnemers. Daarom mag gezegd worden dat het evenement voorziet in een behoefte voor de (beginnende) liefhebbers van de samengestelde mensport in Midden Nederland.
 
Om de invulling van deze behoefte en de continuïteit van het evenement naar de toekomst toe veilig te stellen is dit in 2009 ondergebracht bij de daarvoor opgerichte Stichting Peerdsturen. Paard-vriendelijk bezig zijn kreeg steeds meer aandacht en resulteerde in 2010 tot het instellen van de Cees van Wijngaarden wisselbeker.
Deze wordt jaarlijks door de wedstrijdjury’s toegekend aan de deelnemer die het meest paard-vriendelijk alle onderdelen heeft gereden.
 
Ook werd de roep steeds luider om het evenement toch maar een formele status te geven. De Stichting Peerdsturen heeft daarom in 2013 met de KNHS een licentie overeenkomst getekend voor het organiseren van categorie 3 of 4 wedstrijden.
Hiermee kreeg "Het Lunters Daagje Peerdsturen" vanaf 2013 formeel de status van KNHS-impulswedstrijd en bleef het voor KNHS leden en officials mogelijk om hierbij betrokken te blijven.
 
Maar de basis uitgangspunten zijn hiermee geen geweld aangedaan en het specifieke karakter van het evenement is volledig in tact gebleven.
 
Op 10 september 2016 zal “Het Lunters Daagje Peerdsturen” voor de 25e keer georganiseerd worden. Het deelnemersveld is nagenoeg vol en om 8 uur ’s morgens start de eerste deelnemer voor het zogenaamde wegtraject. Daarna volgt dressuur en vaardigheid. vanaf ca. 10 uur zullen de deelnemers in het meest spectaculaire onderdeel van de dag, de zes hindernissen, te zien zijn. De uitreiking van de bekers zal om ca. 17 uur zijn.
 
Dit jubileum zal niet ongemerkt voorbij gaan. Ter gelegenheid hiervan zal alle deelnemers, betrokkenen en geïnteresseerden iets unieks geboden worden door vakmanschap en paard-vriendelijkheid op het hoogste niveau te laten zien.
 
En wie zou dat beter kunnen dan IJsbrand Chardon, meervoudig wereldkampioen 4-span paarden.
 
Voorafgaand aan de 25e editie van het “Lunters Daagje Peersturen” zal hij in de hindernissen en het vaardigheid parcours in de Zandgroeve De Goudsberg aan de Hessenweg te Lunteren met zijn kampioen 4-span een demo en clinic verzorgen
op vrijdagmiddag 9 september, om 16.00 uur. Parkeren, toegang en koffie is gratis!
 
Een uniek gebeuren waar naar gekeken en nog lang over gesproken zal worden. En voor menig menner wellicht een impuls waar hij zijn voordeel mee kan doen in zijn verdere ontwikkeling.
 
Het “Lunters Daagje Peerdsturen” (www.peerdsturen.nl) wil daar graag op deze wijze haar bijdrage aan leveren.
 
 
 
 
IJsbrand Chardon – vakmanschap en paard-vriendelijkheid op het hoogste niveau