Nieuws
Donderdagmiddag, een drukte van jewelste, wanneer groep 1/2A van de Triangel hotel-restaurant De Lunterse Boer binnenstormt. Juf Margriet heeft de leiding, bijgestaan door collega Lydia, ook zijn er moeders en een opa om het ‘leer-bezoek’ in goede banen te leiden. Want er staat heel wat op het programma. Al eerder werd een supermarkt bezocht en kregen de kinderen uitleg hoe de dynamiek van een supermarkt werkt. ‘Ervaringsgericht leren’ heet deze aanpak.
Groep_1_triangel_op 
In de keuken hebben de gekleurde snijplanken elk een eigen functie.
 
Bij de entree
Het is natuurlijk van belang dat je een gast welkom heet en de jas aanneemt. Wat is een ‘reservering’? De gast moet naar de tafel worden begeleid. En hoe werkt de kassa?
 
Bedrijfskleding
Het verschil wordt uitgelegd van bedrijfskleding van iemand in de bediening en die van de koks zien er natuurlijk heel anders uit. Zo ook van de medewerker in de huishouding. Dat heeft te maken met de verschillende functionaliteiten.
Groep_1_triangel_op_1 
Met enige gewiebel komen de drankjes goed over bij de ‘klant’.
 
Een kijkje in de keuken
Meteen rechts bevindt zich de spoelkeuken. Interessant om met zo’n grote kraan, die meer lijkt op een douche, met behoorlijk veel druk, de vaat voor te spoelen.
Chef de partie Jos van Hardeveld geeft de kinderen uitleg. Een chef de partie heeft de leiding over een deel van de keuken. Bijvoorbeeld over vlees en vis, groenten, gevogelte en wild. De chef rôtisseur is verantwoordelijk voor alles van de gril / oven /frituur en in de keuken staat zelfs een kleine barbecue, een zogenaamde green egg. Uiteraard kennen we ook een chef voor de desserts. De kinderen zijn onder indruk van de grote fornuizen, kachels in jargon genaamd. Chef Jos heeft vijf grote snijplanken bij elkaar liggen, een witte, gele, rode, groene en een blauwe. Chef Jos geeft vijf briefjes met daarop: Brood, kip, vlees, groenten en vis. Het wordt al gauw duidelijk dat de groene plank voor het snijden van de groenten is, rood en vlees is ook een niet al te moeilijke combinatie, maar het kostte toch wel enige tijd voordat de link met blauw (water) en dus vis gemaakt werd. De gele was wel een hele moeilijke tot chef Jos ‘kip’ riep. Ook de apparatuur werd uitvoerig bestudeerd. In de keukenmachine werd eiwit gedraaid, dat was toch wel moeilijk raden, slagroom lag voor de hand. Dat je geslagen eiwit nodig hebt voor meringues of een omelette Sibérienne bewaren we voor latere leeftijd.
 
Bediening
De leerlingen krijgen uitleg over de menukaart. Met een gedekte tafel waar naast de borden drie messen van verschillende grootte liggen, twee vorken, boven het bord nog een klein vorkje en een side-plate met een klein mesje. Dat is wat anders de wat er thuis naast het bord met boerenkool met spek en rookworst ligt. Wijnglazen van verschillend formaat. Waar dat alles toe dient wordt uitvoerig uitgelegd.
 
Kortom, een enerverende middag en wellicht komen we over 15 jaar deze jongens en meisjes weer tegen in de Lunterse Boer met een uitleg over de fris-droge en knisperende Sauvignon uit het Nieuw-Zeelandse Marlborough.
Willem de Frel