Nieuws
Door Henk de Rooy
 
Met haar tweede expositie ‘Kunst in de Kerk 2018’ toonde de Maranthakerk dat kunst en religie uitstekend samen kunnen gaan. Zo’n twintig gemeenteleden hadden uiting gegeven aan het thema van dit jaar: ‘Ik zal er zijn’ (lied 663: ‘al heeft Hij ons verlaten’). Zondag kan na de dienst de expositie nog bekeken worden.
 
Een kleine, maar goed gedocumenteerde catalogus begeleidde de expositie. Hierin verwoorde dominee Jaap Hansum de inzendingen en het beleven van de kunstwerken: ‘Wie iets wil ontdekken en beleven van de vele manieren waarop Gods Geest deze wereld en ons eigen leven bewoont en bezielt heeft een ontvankelijke geest nodig, een zacht hart en geoefend oog. De kunstwerken die de afgelopen maanden zijn gemaakt willen iets zichtbaar maken van verrassende en veelkleurige sporen en tekenen van Gods presentie in ons leven door Zijn Geest.’
Kunst_in_de_kerk_2018 
Het thema ‘Ik zal er zijn’ werd op een diverse manieren verbeeld in de grote kerkzaal. Vaak is de eenvoud van de presentatie die het kunstwerk kracht geeft, zoals het ‘Van oog tot oog’ van Marry Duim.
Twee inzenders hadden Jezus geplaatst naast de Emmaügangers als uitgangspunt gebruikt. Beiden, Ineke Beuker en Evelyn Verelst toonden de kracht van de eenvoud in het verbeelden van het thema.
‘Vanitas’ (IJdelheid) van Herman van de Kaa toonde in eerste instantie een weinig opwekkend beeld. Echter in het Hebreeuws was het thema verwerkt, dat het aquarel de nodige spanning gaf. In frisse en heldere tinten had Rinie van Maanen in acrylaat verf het thema hoop en uitzicht meegegeven.
Mooi was hoe de inzenders, met gebruikmaking van een diversiteit aan materiaal, het thema hadden weten verbeelden. Herman Nijburg was hierin wel heel ver gegaan. Met gebruikmaking van hout – karton – textiel – glas - plastic tape – vogelveertjes – metaal, vroegen zijn ‘Delende Geest – Me too / Uitdagende Geest’ de nodige aandacht.
 
De combinatie van diverse technieken en de geheel eigen invulling aan het thema maakte van deze tweede ‘Kunst in de Kerk’ een boeiend geheel. De complimenten aan de inzenders, want wat weinige bezoekers beseffen is, dat je met de inzending jezelf, als kunstenaar, kwetsbaar opstelt.
Tijdens de twee bezoekavonden waren de meeste kunstenaars aanwezig. Vaak leidde dit tot interessante gesprekken over de totstandkoming van het getoonde werk. Daardoor kregen de getoonde werken weer een diepere lading. Zoals die inzending ‘Zwart-wit en toch gekleurd’ van Thessa van beek. Was het nu een foto, of …?