Nieuws
Het was vorige week feest op ‘De Triangel’ in Lunteren. Woensdag 11 oktober werd juf Wille, met man en kinderen, ouders en zussen, feestelijk ingehaald door de gehele school. Deze dag werd gevierd omdat de juf 25 jaar voor de klas staat.
In de hal van de school werd juf Wille verrast met optredens van elke groep. Enthousiast en met veel plezier liet zij het programma over zich heen komen. Voor haar bedankjes aan iedereen kwam zij dan ook bijna tijd te kort.
Juf_Wille_25_jaar_bij_Triangel 
Juf Wille temidden van ‘haar’ groep 8, na afloop van de jubileumact op het toneel van ‘De Triangel’.
 
Kriebelende vingers
Enthousiast, open en vol belangstelling voor de leerlingen en het vak, dit is juf Wille Wildeman-van de Wal!
“Het is het leukste vak wat er is. Ik geniet nog elke dag van het werken met kinderen. Doe het met veel plezier!” Het enthousiasme werkt aanstekelijk. Boordevol energie zit zij.
Is er iets te vieren of te organiseren dan is juf Wille die in de organisatie zit. Maar, met de festiviteiten rond haar 25-jarig jubileum, in het vooruitzicht vindt ze het maar zozo dat de organisatie aan haar voorbijgaat.
“Het is heel leuk dat ze zo bezig zijn met het jubileum. Normaal weet ik alles van wat er gaat gebeuren. Ik vind organiseren super leuk om met kinderen en collega’s te doen. Maar nu kriebelen mijn vingers, ik ben erg nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren. Ik weet nu écht niets!”
Lachend geeft ze toe het allemaal erg leuk te vinden.
 
Ik word juf!
Wille is één van die bijzondere personen die al heel vroeg weten wat zij ‘later’ willen worden. En het enthousiasme van toen heeft zij behouden en omgezet in een passie waarvan ze anderen deelgenoot wil maken.
“Al heel jong zat ik met mijn 3 zusjes in de tuin schooltje te spelen en tóen wist ik al: IK WORD JUF!"
“En daar heb ik nog nooit spijt van gehad. Ik kan mij geen vak voorstellen waar je zoveel van jezelf in kunt leggen.”
 
En vervolgens hoort haar gesprekspartner (de Lunterse Krant) het met open mond aan. “Een band opbouwen met kinderen en ouders, een goede sfeer creëren in de klas, kennis overdragen/delen, organiseren van feesten en projecten, leuke thema’s uitwerken, creatief bezig zijn met drama, verkleden, kunst, muziek en koken. Zelfs mijn grote liefde voor reizen kan ik ook weer gebruiken voor in de klas.”
 
Het kan niet anders dan het heerlijk moet zijn om van zo’n juf les te krijgen. Je zou bijna niet meer van school willen!
Over het vak zegt Wille: “Ons vak …? Geen dag saai, nooit hetzelfde en gelukkig altijd zonder automatische piloot!”
 
Jezelf kunnen zijn
In de kwart eeuw dat Wille op ‘De Triangel’ werkt heeft ze de school zien groeien en ontwikkelen. Van een klein schooltje naar wat het nu is. Een school die altijd in beweging is. De onderwijsmethoden en -technieken volgen en indien mogelijk toepassen binnen haar filosofie. Hierin heeft de school een voortrekkersrol. Een bewuste keuze om het niveau steeds een stapje verder te brengen.
“Dat heb ik altijd zo fijn gevonden aan ‘De Triangel’; jezelf kunnen zijn, ruimte voor iedereen! Ik hoop dat kinderen en ouders dat ook echt voelen, maar voor mij is het nog steeds waar. Ook het contact met ouders ervaar ik als prettig en bijzonder! Zij vertrouwen hun kinderen vijf dagen per week aan ons leerkrachten toe. Dan is het heel mooi om te ervaren dat het dan ook vaak lukt om samen met hen, de kinderen tot hun recht te laten komen.”
 
“Op de Triangel heb ik mij echt kunnen ontwikkelen en was en is er alle ruimte voor ontplooiing! Ieder teamlid heeft bij ons op school een eigen expertise en in mijn geval gaat dat om SEO/ gedrag en ben ik rekenspecialist. Ik heb een fijn team om mij heen, prettig en warm contact met directie; Klazien en Elsemarie door wie ik mij altijd gesteund en gewaardeerd heb gevoeld en niet te vergeten mijn duo en vriendin Else Jonkman. Met haar heb ik nu al zoveel fijne jaren gewerkt!! Net zoals vroeger met Eildert Klei. Dan wordt 1+1 geen 2 maar 3, dan tellen extra uren niet omdat je er zoveel plezier en voldoening uithaalt. Wat een geluk heb je dan, als je zo je vak met passie en plezier kunt blijven uitoefenen!”
 
Liefde en hart voor kinderen
“Zelfs nu in ons vak wel heel veel veranderd is, het zeker geen kantoortijden kent en er steeds meer bij komt, blijft dit voor mij overeind! In de loop der jaren is ons takenpakket enorm uitgebreid en soms heb je het gevoel dat na schooltijd je werk pas begint. Terwijl het lesgeven aan de kinderen toch is waar je voor hebt gekozen, waar je hart ligt en waar het om moet draaien.”
 
De jubilerende juf realiseert zich heel goed dat er steeds meer op het vak van leraar afkomt. “Administratieve taken en maatschappelijke problematiek ook in de klas waardoor leerkracht zijn meer een manier van leven is geworden. Niet binnen de uren die je werkt maar verweven door je hele week.”, is de verzuchting.
“Maar …,”vervolgt zij enthousiast met een twinkeling in de ogen: “als je liefde en hart hebt voor de kinderen en met passie voor de klas staat is dat echt geweldig!!! Samen proberen te zorgen voor een goed en veilig klimaat waar de kinderen, ieder met eigen mogelijkheden en talenten, tot hun recht komen.”