Nieuws
Voeg competenties als gedrevenheid, passie, doorzettingsvermogen, creativiteit en ondernemersgeest bij elkaar en je hebt echtpaar Van Ginkel in een vijftal kreten ‘gevangen’. In een gesprek waarin openheid, gezelligheid en humor de boventoon voeren, krijgen we een kijkje in het leven van twee drijvende krachten achter evenzoveel florerende Barneveldse bedrijven: Van Ginkel Keukens en Eigenstijl Wonen.
 
Buiten en binnen
John (53), opgegroeid in de zaak van zijn vader Dick van Ginkel, is na zijn schooltijd meteen gaan werken. „Inmiddels werk ik al 35 jaar hier, en iedere dag met heel veel arbeidsvreugde. Volgens mijn vader moest ik eerst leren om keukens te plaatsen alvorens me bezig te kunnen houden in en met de showroom. Zo gezegd, zo gedaan: twaalf jaren vlogen voorbij. Doordeweeks bestond mijn leven uit montage, in de weekenden was ik in de showroom. Van lieverlee is dat omgedraaid en tegenwoordig ben ik eigenaar van dit prachtige bedrijf met 26 stuk voor stuk geweldige collega’s.”
 
600 gulden
De 52-jarige Wilma, van origine kapster en afkomstig uit Nijkerk, viel voor de gezellige en goedlachse John en verruilde haar woonplaats voor Barneveld. „Ik rolde als vanzelf in het bedrijf en deed zakelijk alles samen met John. En passant startte ik samen met mijn schoonmoeder de voormalige Snuffelkelder. Eerst met tweedehands spullen, maar al gauw wilde ik naar een ander segment en richtte ik me primair op lampen en lampenkappen.” Met 600 gulden en een knoop in de maag van gezonde spanning ging het ondernemersechtpaar naar de groothandel op inkoop. „En toen is het alleen maar gaan groeien, naar 1200 gulden, 2500 en ga zo maar door. Nu zijn we circa 25 jaar verder en ben ik trotse en dankbare eigenaar van Eigenstijl Wonen. John en ik weten, samen met onze collega’s, compleet aangeklede interieurs te realiseren.”
 
Wie is de vader?
Dochters Mandy en Manon groeiden op in de woning, die toen ook aan de Marconistraat stond. „Door de familiaire en vriendschappelijke band die we met onze collega’s hadden én hebben, gebeurde het regelmatig dat iemand anders dan één van ons de kinderen van school haalde. Voor ons en onze meiden was dat niet raar, maar op school wisten de leerkrachten soms even niet wie nu de vader van de dames was”, vertelt John lachend. Wilma vult hem aan: „Omdat we de zaak min of meer aan huis hadden, konden we tussen de middag altijd met de kinderen eten en deden we hen ’s avonds ook in alle rust naar bed. Natuurlijk gebeurde het dan regelmatig dat we daarna nog even naar de zaak gingen, maar werk en privé liepen moeiteloos in elkaar over. Hoe dat komt? Liefde en gedrevenheid voor het vak en de zaak. Dat is niet aan te leren, dat heb je of dat heb je niet.” Manon van Ginkel is inmiddels in de zaak van haar moeder gestapt en gaat mee op inkoop, verzorgt de marketing en communicatie en is medeverantwoordelijk voor de webshop. Wilma lachend: „Vroeger riep ze heel hard dat ze nooit de zaak in wilde, tegenwoordig is ze er niet meer weg te slaan. Dankzij haar opleiding en verfrissende ideeën slaan we soms geheel nieuwe wegen in. We houden elkaar scherp.”
 
Meedelen
John en Wilma zijn beiden wars van hiërarchie en bureaucratie. Dat proeft iedere bezoeker die bij Van Ginkel Keukens en Eigenstijl Wonen binnenstapt. „Alle collega’s binnen onze bedrijven zijn even belangrijk. Monteurs kunnen niet zonder verkopers en vice versa. De relaties onderling zijn soms bijna vriendschappelijk te noemen. Lief en leed wordt met elkaar gedeeld en die betrokkenheid en warmte proef je als je de zaak binnenstapt.” Daarnaast investeert het echtpaar iedere euro aan één of beide ondernemingen. John: „Het is een hele verantwoordelijkheid om 26 medewerkers met hun gezinnen aan het eten te houden. Onze stelregel is dat iedereen mag meedelen in datgene wat we verdienen.”
 
Kort weekend
In de spaarzame vrije tijd genieten beiden van welverdiende vakanties of een etentje buiten de deur. „Onze weekenden bestaan slechts uit één dag, de zondag. Meestal zijn we dan lekker thuis en rusten lekker uit, samen met onze kinderen. Ook doen we met regelmaat een familiebezoekje. Workaholics zijn we beiden niet, maar we gaan wel voor 101%. En dat geldt zowel in het contact met klanten als in de presentatie van onze showroom”, aldus Wilma. „Je moet doen waar je goed in bent en waar je hart ligt, dan realiseer je dromen die je niet voor mogelijk had gehouden.”