Nieuws
Zaterdag 24 juni vindt vanaf 08.00 uur het tweede ‘Dutch Oven Cook-off’ kampioenschap plaats. Dit is aan de Goorsteeg 3 in Lunteren. Centraal staat de ‘Dutch Oven’ en die heeft alles te maken met het ‘Backyard Cooking’, waaronder ook het barbecueën valt. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van hout, houtskool en briketten. De gietijzeren, onverslijtbare ‘DO’ doet de rest. Letterlijk.
 
De van oorsprong Hollandse pan raakte in de USA rond 1800 erg in zwang. Gebruikt door kolonisten, goudzoekers en vooral veedrijvers. En het western sfeertje is precies datgene waar bij het koken met de ‘DO’ de nadruk op ligt. Maar je kan met de pan meer dan alleen chili, goulash en andere eenpansgerechten bereiden. De onverslijtbare gietijzeren pot leent voor elke techniek. Smoren, garen, low en slow cooking, zelfs voor het bereiden van brood of taart is de ‘DO’ bijzonder geschikt.
 
Wil je vast het sfeertje proeven wat je zaterdag te wachten staat, denk dan aan de westernfilms met John Wayne en de spraakmakende westernserie Rawhide uit de 60-er jaren met Clint Eastwood in de hoofdrol. Rick: “In Amerika zijn dit soort wedstrijden publiekstrekkers van jewelste. In Europa staat het koken met de ‘DO’ nog in de kinderschoenen. Maar er is een kentering. Tijdens het eerste kampioenschap deden zelfs enkele bekende koks mee, waaronder Julius Jaspers.”
 
Andrea vult aan: “Het backyard cooking wordt steeds populairder in Nederland, dus rekenen we zaterdag op veel bezoekers. Veel demonstraties, voor iedereen gratis proeven en goede adviezen om zelf aan de slag te gaan. Een gezellig etentje in je tuin hoeft voortaan niet alleen meer te bestaan uit het grillen van een sateetje, een hamburger of een worstje. Er is zoveel meer!”
 
De toegang is gratis.