Nieuws
Op vrijdag 24 november is het eerstvolgende inloopspreekuur in het Westhoffhuis. In deze column behandel ik twee onderwerpen waarover de laatste tijd veel vragen voorbijkomen in mijn praktijk.
 
Schenken
Nu het einde van het jaar weer in zicht komt, vragen veel ouders zich af of het verstandig is om nog een schenking aan de kinderen te doen. In veel gevallen is dat inderdaad verstandig. Een ouder mag in 2017 belastingvrij een bedrag van € 5.320,00 aan een kind schenken. Vaak kiezen ouders ervoor om dit bedrag te schenken op papier; de ouders blijven dan de beschikking houden over dit geld, zolang ze leven. Dat geeft de ouders een prettig gevoel, terwijl ze toch ook een beetje vermogen aan de kinderen hebben overgedragen. Dat bespaart weer belasting bij het overlijden van de ouders.
 
Maar er kan een addertje onder het gras zitten: voor het kind is de schenking vermogen in box 3. Hierover moet het kind belasting betalen. De schenking telt ook mee voor de bepaling van diverse toeslagen, denk hierbij aan huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of zorgtoeslag. Met deze schenking kan het kind net in een hoger tarief vallen waardoor deze toeslagen geheel of gedeeltelijk vervallen! Laat u daarom goed voorlichten als u van plan bent om te schenken op papier. Ik vertel u hier graag meer over.
 
Executeur
Vraagt u zich wel eens af wie na uw overlijden uw zaken regelt, wie de regie van u overneemt als u komt te overlijden? Of gaat u ervan uit dat uw erfgenamen dit wel zullen doen? Zomaar wat vragen die opkomen als het gaat over de afwikkeling van een erfenis. Het benoemen van iemand die uw wensen uitvoert na uw overlijden, is hiervoor de oplossing. Deze persoon is uw executeur. Vroeger heette deze persoon “executeur-testamentair”. Wat de executeur wel en niet mag doen, wordt in uw testament omschreven. Dat kan al beginnen bij het regelen van de uitvaart. Daarna zorgt de executeur voor de financiële afwikkeling en doet de belastingaangiften.
 
De keuze voor iemand als executeur is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Laat u bijvoorbeeld een bedrijf na, dan is het belangrijk dat de persoon die u tot executeur wilt benoemen kennis heeft op dat gebied. Bent u bang voor onenigheid tussen uw erfgenamen, dan ligt het voor de hand om iemand te benoemen die goed kan omgaan met mensen. Het is ook mogelijk om de notaris tot executeur te benoemen. De notaris is bij uitstek de deskundige op dit gebied. De benoeming van uw executeur moet worden vastgelegd in een testament bij de notaris. De notaris kan u informeren en adviseren over de mogelijkheden.
 
Heeft u vragen over schenken, het benoemen van een executeur of andere notariële zaken? Bezoek dan het inloopspreekuur. Ook met vragen over belastingen en verzekeringen kunt u tijdens dit spreekuur terecht. Het inloopspreekuur voor gratis advies vindt iedere laatste vrijdag van de maand tussen 16 en 17 uur plaats in het Westhoffhuis en wordt aangeboden door Assurantiekantoor De Groot, Van Putten Van Apeldoorn notarissen en Onderweegs & De Groot Accountants en Belastingadviseurs.
 
Maarten Vriens, Van Putten Van Apeldoorn notarissen