Nieuws
 De fascinatie en passie voor het restaureren is overgegaan van vader op zoon
Hugo van Milt neemt de plaats over van vader Martinus van Milt.
 
Door Henk de Rooy
 
LUNTEREN – “Thuis ging het veel over restaureren en het werk.” Dus raakte Hugo van Milt al jong behept met het restauratievirus. Sinds 1 januari van dit jaar heeft hij de directie taak bij Van Milt Restaurateurs overgenomen van zijn vader Martinus.
 
Voordat Hugo zelfstandig op 1 januari de sleutel in het slot kon steken, was er
al een heel proces aan voorafgegaan. Martinus: “Er was een overnameplan, waarin alle aspecten waren doorgenomen.” Hugo: “Het zijn 35 gezinnen waar wij dagelijks verantwoordelijk voor zijn”
Hugo_van_Milt 
Hugo (links) en Martinus van Milt in het atelier van Van Milt Restaurateurs.
 
Martinus heeft, na 38 jaar, een andere uitdaging gevonden in zijn laboratorium met steen en mortel advies en als Senior groepsadviseur voor de Takkenkamp groep.
 
Wereld van de bouw
Waar leeftijdgenoten kozen voor een krantenwijk, vakkenvullen in een supermarkt of andere populaire bijbaantjes, richtte de jonge Martinus zich op de bouw. Onderaan beginnen met onder andere steigerplanken schoonmaken en stenen sjouwen!
Onvoorstelbaar dat een jonge knaap daar zijn passie in vond. Het was wel de basis van wat later Van Milt Restaurateurs zou worden. In het blad ‘Moesson’ laat Martinus optekenen: Ik ben verknocht aan deze rare, grove wereld van de bouw. Een wereld waarvoor hij begin jaren 1980 definitief koos.
 
Marktspeler
Het was in het begin niet makkelijk, maar gaandeweg wist Martinus zijn plek te veroveren in de wereld der restaurateurs. Zijn eerste opdracht kwam uit Lunteren, van een monumentaal pand diende de gevel te worden gerestaureerd. Een aantal boerderijen volgden en aangezien die vaak onder monumentenzorg vallen, kwam Martinus in contact met monumenten inspecteurs. Zij deden elders aanbevelingen voor deze jonge ondernemer. “Zo is het balletje gaan rollen.”
 
In de loop der jaren heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een marktspeler van formaat in de restauratiesector, met een grote passie voor het restaureren van historisch metselwerk, -voegwerk en natuursteen elementen. Het Lunterse bedrijf heeft hierin een goede en respectabele naam opgebouwd.
 
Eigen opleiding
Tien jaar geleden werd het bedrijf onderdeel van de Takkenkamp Groep BV uit Zelhem. Martinus: “Het mooie is dat wij zijn uitgenodigd om erbij te komen.
Takkenkamp is een sterk merk en heeft een goede naam. Binnen de groep heeft Van Milt Restaurateurs haar zelfstandigheid weten te bewaren. Wij werken puur in het segment restauratie. Dat sluit mooi aan bij de activiteiten van de groep op het gebied van renovatie, isolatie en ook restauratie.”
 
 
Deze samenwerking gaat uitmonden in een bijzonder traject: een eigen opleiding opzetten binnen de Takkenkamp Groep BV. Binnen de kwaliteitsdoelstellingen van de groep wil men het ambachts- en kennisniveau van eigen medewerkers verder ontwikkelen. Martinus: Het is tegenwoordig steeds moeilijker om aan goede ambachtsmensen te komen. Het huidige vakonderwijs levert de afgelopen jaren steeds minder kandidaten. Wij zijn nu bezig met het opzetten van een eigen opleiding voor het opleiden en begeleiden van jongeren. Maar ook het eigen personeel kan worden omgeschoold op de eigen werkvloer. Het maakt niet uit wat je doet, wij scholen je om binnen het bedrijf naar de functie die bij je past”
 
Omhoog kijken
Omscholen hoefde Hugo van Milt zich niet. Alhoewel hij in eerste instantie helemaal niet van plan was om ook in de zaak te gaan, kwam hij uiteindelijk toch op rond zijn 20ste in het bedrijf terecht. “Ik had andere ambities voordat ‘Van Milt’ in zicht kwam, ik ben ooit als tijdelijke overbrugging in de zaak terechtgekomen maar ben vervolgens nooit meer weggegaan. “Ik ben onder aan de ladder begonnen, op de steigers, dat beviel goed en
dit heb ik ook met erg veel plezier gedaan. In de loop der jaren heb ik naast
het dagelijks werken op de bouw in de avonduren diverse opleidingen gevolgd
om het vak en ondernemen ook echt eigen te maken. Pas toen heb ik een jaar of 10 geleden de eerste stap naar kantoor gemaakt.“
Interesse in geschiedenis van gebouwen de architectuur en monumenten was iets waar Hugo van genoot. “Eigenlijk kijk ik altijd omhoog. Naar de gevels en de verhalen van de gebouwen. Daar kan ik echt van genieten.”
 
Voorbereidingsproces
De zoon op de plek van de vader! Er zijn talrijke voorbeelden voorhanden waarin dit tot conflicten heeft geleid. Zo niet bij Hugo en Martinus. Het gehele voorbereidingsproces tot plaats verwisseling is uitermate zorgvuldig gegaan. Ruim 2 jaar nam het in beslag en tot beider tevredenheid.
 
“Dat Hugo dingen anders aanpakt dan dat ik gewend was te doen, is niet meer dan logisch. Hij is jonger, heeft zijn eigen opgebouwde netwerk en kijkt anders tegen dingen aan. Prima toch!”
 
Hugo voelt zich als een vis in het water op kantoor, het regelen, aansturen en de controle. In gesprekken tussen beiden heeft ook een verandering plaatsgevonden. Martinus luistert nu meer op afstand mee.
 
Team
Het team van Van Milt restaurateurs bestaat inmiddels uit zo`n 35 ambachtsmannen
waar ik Trots op ben, aldus Hugo. Samen met mijn collega Martijn Hendriksen
(projectleider) en Janieke Selbach (administratief medewerker) draaien we de
meest waanzinnige projecten, hierbij kan gedacht worden aan, Het Kurhaus, De Fontein op
het Binnenhof, het Muiderslot, Het Schip en ga zo maar door.. Maar ook regionaal vindt Van Milt het erg leuk om particulieren te bedienen. Wij halen evenveel eer uit het opknappen van een monumentale boerderij of een voorgevel van een woonhuis, dan van een het restaureren van het Stedelijk Museum.
 
Lokale ambachtsmensen
Van Milt restaurateurs is een bekende speler in de wereld van restauratie. Het werkterrein is Landelijk maar ook op lokaal en regionaal gebied zijn zij nog zeer actief. Er wordt graag gewerkt met lokale mensen. Want zo zeggen zij: “Die kennen de cultuur en de streken”. Want bij restauratieprocessen is de geschiedenis een belangrijke factor. En deze kennis is aanwezig bij de lokale ambachtsmensen.
 
Dit maakt dat Van Milt Restaurateurs op zoek is en blijft naar personeel. Het is een leerbedrijf met eigen opleiding voor junior leerlingen. Maar ook ervaren metselaars, voegers en steenhouwers zijn welkom die zich willen omscholen of verder willen ontwikkelen in de restauratie. Tevens zoeken zij nog iemand voor op kantoor, een junior werkorganisator. Dus mocht je een van deze ambities hebben, of gewoon heel handig zijn, dan ben je van harte welkom voor een gesprek!
 
Volg ons op LinkedIn, of op hou onze website in de gaten om te kijken
wat we doen en voor wie we allemaal werken. www.vanmiltrestaurateurs.nl
 
Van Milt Restaurateurs BV
Kauwenhoven 38
6741 PW Lunteren
0318-482256
info@vanmiltrestaurateurs.nl