Nieuws
Door de toenemende vraag naar online diensten is een snelle en betrouwbare internetverbinding van groot belang. Om die reden zet Stichting Lunteren.net zich al jaren in om een glasvezelnetwerk gerealiseerd te krijgen. Nu is het zover, tenminste als vóór 10 juli minimaal 50% van de huishoudens in het gebied Gelderse Vallei Midden een abonnement afsluit bij één van de 6 service providers die deelnemen aan het project Glasvezel Buitenaf. In dat geval gaat investeerder CIF in het najaar met de aanleg beginnen.
 
In het buitengebied gaat internet via de verouderde koperen telefoonlijn waarbij 8 Mb/s download snelheid veel is. In de steden gaat dit via coaxkabel en/of glasvezel tot wel 100 keer sneller. De databestanden worden steeds groter, zodat de bewoners in de buitengebieden steeds meer hinder gaan ondervinden van de te lage capaciteit op de telefoonlijn. Als niet minstens 50% van de huishoudens een abonnement afsluit, gaat de aanleg niet door en zal de achterstand in rap tempo toenemen ten opzichte van de rest van Nederland.
Bij het bestuur van Stichting Lunteren.net hebben diverse bedrijven aangegeven te zullen gaan verhuizen als er geen glasvezel wordt aangelegd. Dit zal ten koste gaan van de werkgelegenheid in het buitengebied. Leerkrachten op de scholen in het buitengebied kunnen niet optimaal les geven door het ontbreken van eigentijdse lesmethoden, afgestemd op de individuele mogelijkheden van de leerlingen. Thuis werken wordt steeds moeilijker en voor studerende jongeren is het niet mogelijk om thuis colleges te volgen.
Redenen genoeg om te kiezen voor glasvezel, dit heeft een aantal belangrijke voordelen: De verbinding is betrouwbaar, supersnel en ongevoelig voor storingen en vertraging. De capaciteit voor nog hogere snelheden en betere kwaliteit is ruimschoots aanwezig. Met glasvezel blijft het buitengebied niet achter op de rest van Nederland en zijn de bewoners voorbereid op de toekomst. Meer informatie is te vinden op www.glasvezelbuitenaf.nl.
Onlangs werd door CIF een aantal druk bezochte informatieavonden georganiseerd De meest gestelde vragen en antwoorden daarop zijn samengevat in de laatste nieuwsbrief op www.lunteren.net