Nieuws
Geen broodtrommels met koeken, croissants of chips, maar elke dag een bruine boterham, fruit en rauwkost. “De basis van gezond leven ligt in de kindertijd. Wanneer je kinderen van jongs af aan gezond leert te leven, gaat het in de rest van hun leven als vanzelf”, aldus voedingscoach Iemke Janssen.
 
Twee voedingscoaches, één missie: basisscholen helpen om gezonder te worden. Iemke Janssen en Patricia van den Heuvel werken sinds kort samen met de gemeente Ede en ondersteunen basisscholen die een gezond voedingsbeleid willen introduceren.
Gezonde leerlingen presteren beter en gezonde voeding vormt hierin een belangrijke basis. Kinderen een gezonde en actieve leefstijl aanleren is een essentieel onderdeel van de opvoeding. En aangezien kinderen vaak de helft van de dag op school doorbrengen is de aandacht die de school besteed aan gezondheid cruciaal voor de ontwikkeling en opvoeding van gezonde mensen; die actief en fit in het leven staan. Voor kinderen ligt hierin grote gezondheidswinst.
 
Aanvullende rol
 
Steeds meer scholen volgen de landelijke trend en introduceren een voedingsbeleid. Ouders hebben daar in eerste instantie vaak moeite mee. Zij beslissen toch wat hun kind eet? “Dat is absoluut waar”, benadrukt Patricia van den Heuvel.” Maar een school kan wel een mooie aanvullende rol spelen en ouders helpen om kinderen gezonde eet- en drinkgewoonten bij te brengen.”
 
Ede heeft als enige gemeente in Nederland een wethouder die verantwoordelijk is voor voedsel. Zij stelt zichzelf in haar begrotingen en beleidsontwikkelingen belangrijke doelen op het gebied van voeding. Want net zoals de landelijke overheid vindt de gemeente Ede het ontwikkelen van een gezonde leefstijl van kinderen erg belangrijk en stimuleert het scholen structureel aandacht te besteden aan gezondheid.
 
Gezonde prikkels
 
Een op de vijf Nederlandse jongeren heeft op dit moment overgewicht. De huidige generatie kinderen groeit als eerste op met een lagere levensverwachting dan hun ouders. “Wij willen als voedingsdeskundigen en moeders bijdragen aan de preventie van ziekten bij opgroeiende kinderen door ze kennis bij te brengen over voeding en ze te laten opgroeien in een omgeving die gezonde voeding stimuleert. Gezond gedrag kan immers worden aangeleerd door gezonde prikkels”, legt Iemke Janssen uit.
Gezonde_hap_op_school 
Patricia van den Heuvel (rechts) en Iemke Janssen begeleiden kinderen bij de lunch op basisschool de Triangel in Lunteren.
 
Janssen en Van den Heuvel leerden elkaar kennen op het schoolplein van hun kinderen. Ze herkenden elkaars passie en wilskracht om mensen in het algemeen en (basis)scholen in het bijzonder te stimuleren en begeleiden in het maken van gezondere keuzes, vooral wat kinderen betreft. Nu, een jaar later, heeft het duo de handen ineengeslagen en ondersteunen ze scholen die graag een gezond voedingsbeleid willen ontwikkelen. Van den Heuvel: “Naast dat we voedingsdeskundige zijn, heb ik een achtergrond in de journalistiek en kan ik scholen helpen bij het schrijven van het beleidsplan, teksten voor in de nieuwsbrief, op social media etcetera. ”En ik ben jarenlang actief geweest als trainer en adviseur bij een adviesbureau en kan informatieavonden leiden en trainingen verzorgen voor het lerarenteam”, vult Janssen haar aan. “Zo hebben we samen de capaciteiten in huis om een school van a tot z te begeleiden bij het implementeren van een gezond voedingsbeleid.”
 
Draagvlak creëren
 
Het tweetal is dit schooljaar van start gegaan met vijf scholen in de gemeente Ede. “We inventariseren allereerst wat een school al doet”, legt Janssen uit. “Soms is er al een moestuin of een gezond traktatiebeleid. Soms is er nog niks en moet er voorzichtig begonnen worden met het creëren van draagvlak. Door ouders uit te nodigen voor een informatieavond over dit onderwerp, door een educatieve poppenkastvoorstelling te verzorgen voor de onderbouw of met de bovenbouw te gaan koken bijvoorbeeld. Zo verovert gezonde voeding langzaam een mooie, positieve plek binnen de identiteit van een school. Maar voor de duidelijkheid: gezonde voeding is de basis. Er is ook nog steeds ruimte voor bijvoorbeeld friet of een ijsje op feestelijke momenten. Dat daar een mooie balans in wordt gevonden, dat is in onze ogen gezond.”
 
Basisschool De Triangel is zo’n school die voeding een belangrijke plek in de school heeft gegeven. “Adjunct-directeur Elsemarie van Asselt-Korteland: “We hebben een moestuin. De laatste aardappels zijn net uit de grond. En binnenkort beginnen we weer met zaaien. Een paar keer per jaar koken we, onder leiding van een kok, met de groentes die de kinderen zelf oogsten. Verder eten onze leerlingen vier dagen in de week om tien uur groente of fruit en zijn snoep, chips en koeken in de broodtrommel niet toegestaan. Regelmatig hebben we lessen over gezondheid en voeding en niet in de laatste plaats verzorgen we sinds eind vorig jaar een gezonde schoollunch voor de bovenbouw.”
 
Geen straf
 
De Triangel is landelijk een van de drie basisscholen die meedoet aan een onderzoek van de Universiteit van Wageningen. Een experiment waarbij gekeken wordt of gezond eten op school leidt tot een gezondere levensstijl bij kinderen. “Wij volgen dit op de voet”, vertelt Van den Heuvel. “Een lunchbuffet met groente, fruit, volkorenbrood, melk, soep, salade, een eitje, noem maar op, dat klinkt toch niet als een straf? Het is niet alleen gezond, maar ook nog eens heel gezellig. Met z’n allen richting de klaargezette lunch lopen en je afvragen wat er vandaag op het menu staat. Met een beetje geluk is dat in de toekomst een heel gewoon beeld op basisscholen.”